Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 21 november - vecka 47
Fotboll

”Tror hela Sverige är stolta”

Foto: Antonio Calanni

Efter en heroisk kämpainsats är Sverige med värmlänningarna Ola Toivonen och Marcus Berg klart för VM nästa sommar.

– Jag är i chock. Vi har uppnått en dröm, säger Berg till Kanal 5.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Direkt när slutsignalen ljöd, som förkunnade att Sverige hållit ifrån en nästan konstant italiensk press i 90 minuter, visste glädjen inga gränser hos spelarna.

Tårarna kom både hos Toivonen och Berg – och halvtimmen efter slutsignalen när han besöker Kanal 5:s studio klarar Torsbysonen Berg på nytt inte att hålla tårarna borta när han tänker tillbaka på hur ett kraftigt nederlagstippat Sverige höll nollan i två raka matcher mot ett stjärnfyllt Italien.

– Vi tror på det vi gör, alla som kommer in. Alla hjälper varandra. Vi har inga världsspelare på varje position men i lagidrott när man gör allt tillsammans är inget omöjligt. Jag tror vi är ett ganska bra bevis på det, säger Marcus Berg till Kanal 5.

– Jag är asstolt över det jobb vi gör även om det inte kanske alltid var så snyggt. Vi ska till VM, det är så jävla häftigt!

För både Toivonen och Berg blir det första chansen att spela ett VM-slutspel.

– Vi har skapat något som jag tror många svenskar är stolta över. Kim (Källström), Andreas Isaksson och Zlatan, som tidigare var i spetsen, slutade inför det här kvalet. Ändå tar vi oss till VM. Jag är stolt över laget, stolt över mig själv. Jag tror hela Sverige är stolta över oss, säger Berg som var svensk skyttekung i VM-kvalet.

Italien hade som sagt ett nästan konstant tryck mot det svenska målet.

– Det var jobbigt att spela de sista 15 i första då de fick trilla mycket boll. Då hade vi det tufft. Och sen var hela andra halvlek ungefär lika. Men vi är så starka defensivt och höll oss kalla och har bra positioner. De kom till några lägen, men jag tycker ändå vi höll i det bra, säger Berg som menar att den svenska tron på att VM-kvalificering var möjlig varit stor.

– Vi har trott på det här. Vi vet hur starka vi är och vi vet hur tufft det är att möta oss. Vi möter ett världslag men ändå håller vi nollan över två matcher, säger Berg till Kanal 5 och får frågan hur han upplevde det när väl slutsignalen ljöd efter fem minuters stopptid.

– Hela samlingen har man gått och tänkt på olika scenarier, tankar som man försökt ta bort. Men det är klart kommer till en, ett VM är det största man kan få vara med om. När slutsignalen går är det en sjuk jävla känsla – vi har uppnått en dröm.

Rätta oss
1 / 2

En tårögd Marcus Berg sträcker armarna i luften efter att Sverige blivit VM-klart.

2 / 2

Gustav Svensson och Marcus Berg kan knappt fatta att det som hänt är sant, Sverige är VM-klart.

Aktuell artikel (1 av 8)
”Tror hela Sverige är stolta”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!