Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 21 november - vecka 47
Fotboll

Sverige till VM efter 0–0-mirakel i Milano

Foto: Luca Bruno

Italien pressade och pressade – men Sverige ordnade Miraklet i Milano.

Efter 0–0 är Sverige klart för fotbolls-VM.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Italien hade ett massivt publikstöd i ryggen i avgörandet på San Siro, där flertalet av åskådarna högljutt krävde straff när Ludwig Augustinsson krokade i Marco Parolo i straffområdet tidigt i matchen.

Domaren friade då, precis som när bollen träffade Matteo Darmians hand i andra änden av planen ett par minuter senare.

Sverige tvingades till ett tidigt byte när Jakob Johansson – matchhjälte senast på Friends – oattackerad verkade fastna i gräset och blev liggande med smärtor och en misstänkt knäskada. Svensken bars ut på bår och ersattes av Gustav Svensson bredvid Sebastian Larsson på innermittfältet, där Albin Ekdal sedan tidigare saknas på grund av skada.

Italien behöver göra mål efter 0–1-förlusten i Solna och hade det mesta av spelet och bollen, men länge utan att skapa de där riktigt heta chanserna. Men de kom till slut. Först när Antonio Candreva sköt över i bra läge, sedan när lagkaptenen Andreas Granqvist – en klippa i försvaret – kunde freda det svenska målet med en befriande spark efter Ciro Immobiles avslut. Italienarna tryckte på mer och mer och för svensk del blev de sista minuterna mest en plågsam väntan på halvtidsvilan. Robin Olsen tvingades till en benparad när Italien skapade ett nytt läge strax före paus.

Sveriges anfall blev sällan långa, men i en av få attacker ville Emil Forsberg ha straff igen när hans djupledspassning träffade en italiensk hand. Domaren friade igen, men varnade i stället Forsberg för protest.

Matchbilden var ungefär densamma efter paus, med en italiensk jakt mot ett tillbakapressat Sverige. Men Italien saknade den där riktiga spetsen och ju mer tiden gick, desto närmare VM kom Sverige. Samtidigt kröp kvalfiaskot allt närmare för stornationen, som uppträdde alltmer stressat inför hemmapubliken när ledningsmålet fortsatte att utebli.

I slutminuterna kom en sista italiensk offensiv. Inhopparen Stephan El Shaarawy tvingade Olsen till en bra räddning och kort därefter kom en nick strax utanför.

Men ett heroiskt kämpande Sverige klarade 0–0 – och spelar i sommar VM för första gången på tolv år.

Sverige var tillbakapressat i Milano.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

http://tt.se/media/image/sdltc5ee9c6

Rätta oss
1 / 1
Aktuell artikel (1 av 8)
Sverige till VM efter 0–0-mirakel i Milano

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!