Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 18 mars - vecka 11
Forshaga

Samarbete om myggen krackelerar

Planerna var att under 2017 arbeta för att få till en bekämpning av översvämningsmyggen nästa år. Men efter ett knappt år så spricker samarbetet mellan parterna och nu är det ett stort frågetecken om vad som händer på myggfronten och kontakterna med forskarna Jan Lundström och Martina Schäfer.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I april 2016 tog kommunstyrelsen i Forshaga över ansvaret för hur myggbekämpningen i kommunen ska gå till. I samband med det bildades en referensgrupp bestående av Per Lawén (S) och Thomas Nilsson (M), senare blev Anneli Bodin (S) även med i gruppen. En representant från Föreningen för myggbekämpning, avdelning Värmland, Mikaela Mathiasson är adjungerad till referensgruppen.

Men nu spricker gruppen då Föreningen för myggbekämpning hoppar av referensgruppen och Moderaterna med stor sannolikhet även de hoppar av samarbetet eftersom de anser att det finns allt för många obesvarade frågor och att man inte talar samma språk i gruppen.

– Vi har inte tagit något formellt beslut inom partiet ännu då det är semestertider. Men det lutar åt att vi inte kommer att vara med längre. Det känns som en stor fars och vi har ett ansvar för våra väljare och även de som bor i kommunen. Det finns alldeles för många frågor som inte är lösta och de tjänstefel som vi anser har begåtts kan vi inte se bort från. Det känns väldigt tråkigt för jag trodde verkligen att det skulle kunna fungera, säger Thomas Nilsson, (M).

– Jag kan inte arbeta i en grupp som inte är inne på samma spår och att Forshagabornas skattepengar går till åtgärder som inte har med förutsättningar för att få till en bekämpning av myggen 2018, vilket jag nu är helt säker på att det inte kommer att bli, för pengarna är snart slut, till ingen nytta, säger Mikaela Mathiasson.

Det Mikaela Mathiasson syftar på är att trots ett beslut om att inte sätta ut fångstfällor eller gasolfällor denna sommar så har en person fått ansvaret att sköta dessa till en kostnad av 200 000 kronor i lön och cirka 50 000 kronor i materielkostnader.

– Vid en direkt fråga till politikerna varför man förbrukar myggmiljonen på fällor som inte skulle förekomma i år så visste de inte om det. Det har tjänstemännen beslutat om och det är det som tyvärr inte fungerar inom Forshaga kommun. Kommunen styrs av tjänstemännen och jag menar att det handlar om tjänstefel, säger Mikaela Mathiasson.

Föreningen för myggbekämpning begärde i början av året ut samtliga mejl som skickas mellan Forshaga kommun och Statens veterinäranstalt, SVA. Anledningen var att kunna följa de olika projekt som berört myggen. Kommunens svar blev först att det inte förekommit någon mejlväxling, men ändrade det senare till att mejlen gallras efter tre månader. Föreningen tog då kontakt med SVA direkt och fick ut 117 mejl mellan Forshaga kommun och SVA. Mejlen innehåller olika projektdelar som pågått i kommunen mellan 2013-2016. Vilket ingen av politikerna i arbetsgruppen hade någon aning om.

– För mig säger det att man från de ansvarigas sida aldrig hade tänkt sig att bekämpa myggen med VectoBac G för då hade det inte funnits några mygg att samla in till Zoonos projektet, säger Mikaela Mathiasson.

Thomas Nilsson menar att nu måste den politiska majoriteten i Forshaga kommun ta tag i frågan och kontakta Jan Lundström och Martina Schäfer för att kunna bygga upp ett samarbete med dem igen.

– Det är bara de som kan hjälpa oss att få till en bekämpning och relationerna är infekterade. Det är en känslig fråga och deras yrkesstolthet har fått sig en törn. Tyvärr tro jag inte att vi kommer att få till en bekämpning nästa år och inte heller 2019. Det tar tid att bygga upp allt igen, säger Thomas Nilsson.

Per Lawén (S) kommunstyrelsens ordförande blir förvånad när VF ringer och berättar om avhoppen från myggreferensgruppen och menar att det fins inget som har mörkats i myggbekämpningsfrågan.

– Jag kan bara beklaga om Moderaterna och myggföreningen hoppar av vårt samarbete med myggbekämpningen. Det här är ingen politiskt fråga utan ett arbete som vi gör tillsammans för att göra livet drägligt för de som bor i vår kommun, säger Per Lawén.

Per Lawén menar att man är en bit på väg och nya kommunchefen Torbjörn Falk har ärendet på sitt bord.

Rätta oss
1 / 1

I april 2016 tog kommunstyrelsen i Forshaga över ansvaret för hur myggbekämpningen i kommunen ska gå till. I samband med det bildades en referensgrupp men nu spricker gruppen då Föreningen för myggbekämpning hoppar av och Moderaterna överväger att även de göra det.

Aktuell artikel (1 av 8)
Samarbete om myggen krackelerar

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!