Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Forshaga

Nära på myggfritt i Deje

Foto: Peter Bäcker

Deje har plågats av myggor i flera år. Men i år har debatten tystnat.

Myggen har inte uppenbarat sig på samma påtagliga sätt.

– Så lugnt som det har varit i år har jag inte varit med om att det varit någon gång, säger kyrkogårdsarbetaren Ulf Mattsson.

Artikeln fortsätter efter annonsen

På kyrkogården vid Nedre Ulleruds kyrka träffar VF kyrkogårdsarbetarna Ulf Mattsson och Joakim Westlund. Det är varmt ute så de bär t-shirt med kort ärm – något som hade varit otänkbart för bara något år sedan.

– En tänker på det sådana här varma dagar, att när det var som mest med mygg fick man ju ändå gå fullt påklädd, säger Ulf Mattsson.

– Och när folk kom hit till gravarna kom de kanske lättklädda och så fick de nästan springa härifrån. Det var ju alldeles fullt i mygg.

I år är myggplågan inte alls lika påtaglig. Visst fastnar det fortfarande lite mygg i gasolfällan som står uppställd på kyrkogården, men det är inte i närheten av samma kvantitet som det har varit.

– Så lugnt som det har varit i år har jag inte varit med om att det varit någon gång. Det är väldigt skönt, nästan overkligt, säger Ulf.

Joakim Westlund håller med.

– I Dejefors där jag bor brukar det också vara extremt mycket mygg. Det har inte gått att vara ute om kvällarna, men nu går det. Det kommer väl lite mygg på kvällen, men det är inte mycket. Då är det nästan mer knott.

Det är områdena kring naturreservatet Pannkakan som har varit hårdast utsatt för myggen. Vid höga vattenflöden i Klarälven svämmas de låglänta partierna över, och när värmen kommer kläcks en mängd myggägg.

I år har de höga vattenflödena dock uteblivit, vilket också tros vara orsaken till att myggplågan inte uppenbarat sig.

– Att det är blött är en förutsättning, så det är bara till att tacka regnet som inte har kommit, säger Morgan Häggbom, teknisk chef i Forshaga kommun.

Även han märker att årets sommar är annorlunda mot vad det har varit. Den högljudda debatten har tystnat, åtminstone för tillfället.

– Det är ingen som pratar om mygg i år. Det märks också mycket på kommunens Facebooksida. Där har det inte synts ett enda inlägg om mygg.

Men bara för att sommaren hittills har varit lugn betyder det inte att kommunen har lagt ned kampen om myggen.

– Vi försöker bland annat få till ett samarbete med Nedre Dalälven och ett bolag som jobbar med mygg. De ska i så fall vara med och ta fram en strategi för 2018 och även vara behjälpliga vid en bekämpning, säger Morgan Häggbom.

– Och så har vi pratat mycket bland annat med länsstyrelsen om vem som ska stå för det. Vi anser ju att det här inte är någon kommunal fråga egentligen, och staten har ju gått in med pengar i andra områden.

Rätta oss
1 / 2

Kyrkogårdsarbetarna Joakim Westlund och Ulf Mattsson har en betydligt behagligare arbetsmiljö i år än för några år sedan. "Det har varit väldigt mycket mygg här, för några år sedan hade det inte gått att stå still så här, säger Ulf Mattsson.

2 / 2

Tidigare år har vissa områden i Deje varit hårt ansatt av översvämningsmygg. I år är det annorlunda.

Aktuell artikel (1 av 8)
Nära på myggfritt i Deje

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!