Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Forshaga

Många deltog på stor kattutställning

Stor internationell kattutställning för 50:e och 51:a gången
Foto: Daniel Olausson

Hundratals kattutställare trotsade det vackra sommarvädret när Värmlands kattklubb arrangerade sina årliga utställningar i helgen.

Lördagens var rent av den 50:e i ordningen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Inger Andersson, ordförande i Värmlands kattklubb, har varit med på samtliga av dem sedan starten 1989, och berättar att man nått taket för länge sedan, vilket i klartext innebär att cirka 400 utställare får sina katter bedömda under lördag och söndag.

– Det är utrymmesmässigt, men också organisatoriskt. Burarna ägs av Sverige kattklubbars riksförbund och ligger i containrar, och ska vi bli ännu större måste vi få hit en container till, säger Inger Andersson som i år deltar med två katter varav den ena är mångt prisbelönt.

Katterna tävlar i otaligt många klasser och bedöms från flera olika kriterier men i grund och botten går allt ut på samma sak.

– Det är en ren skönhetstävling, kan man säga. Alla raser har olika rasstandarder där man satt upp kriteriet för hur en ras ska se ut och då ska domaren döma efter det. Så den som liknar standarden bäst vinner.

Tävlingen är internationell vilket inte minst kännetecknas i form av att domarna är från Sverige, Danmark och Italien.

Men det märks också på deltagarna då en stor del av dem är från Norge och det är bland annat för att få certifikat för katten att tävla i högre klasser.

En av dem är Nina Beyer som åkt från Haugesund just för att få ett sådant certifikat.

– Åker man från Norge så vill man gärna ha det för att kunna ta de internationella titlarna, så det är primärt för det jag åker och han fick det han skulle ha. Så jag är supernöjd, det var meningen med resan, säger hon som gör sitt första framträdande i Forshaga på runt 20 år.

– Jättetrevlig utställning, då blir man nöjd och kommer nog tillbaka, ler hon.

Vad är grejen med de här utställningarna då?

– Det är ju framför allt det sociala, att få träffa andra uppfödare och utställare. Och ska man vidareutvecklas som uppfödare måste man ha impulser, ibland blir man lite hemmablind och då är det bra att få se katten med andras ögon.

Rätta oss
1 / 7

Med lite hjälp lyckades Inger Andersson få sina katter SCS* Dalkullans Billy Bisquit, mångt prisbelönad, och Gyllenhammar att posera framför kameran.

2 / 7

Nina Beyer ser på när Åsa Carnbrand bedömer den norska skogkatten med fullständiga namnet Ch(N)Benzn Ichabod Crane.

3 / 7

4 / 7

Jouline har åkt från Örebro och försöker lugna sin siames innan det är dags att tävla.

5 / 7

6 / 7

7 / 7

Funhouse's Hope of Texas och Heart of Texas har båda fått certifikat, vilket gläder ägaren Martina Sundler från Karlstad.

Aktuell artikel (1 av 8)
Många deltog på stor kattutställning

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!