Fredag, 22 september - vecka 38
Forshaga

I väntan på utvisningen

Foto: Helena Dahlgren

Nickqadam Hossainy går i skolan i Forshaga sedan ett drygt år. Den här veckan fyller han 18 år och flyttas till ett asylboende för vuxna. För några veckor sedan fick han sitt utvisningsbeslut. Han är en av alla de tusentals afghanska unga asylsökande som kom till Sverige hösten 2015.

Artikeln fortsätter efter annonsen

VF träffade Nickqadam för några månader sedan, på Forshaga­akademin där han läser språkintroduktion tillsammans med ett 60-tal andra asylsökande tonåringar. Språkintroduktion syftar till att eleverna förutom att lära sig svenska, ska ges möjlighet att läsa in en svensk grundskola.

Nickqadam är, med sina sju års skolgång sedan tidigare, en av eleverna i gruppen som har mest utbildning med sig. Han bor på ett HVB-hem i Kil tillsammans med ett 70-tal andra unga, mest killar från Afghanistan. När han nu fyller 18 flyttas han till ett asylboende för vuxna, vilket det blir är inte klart än.

– När jag fick mitt utvisningsbesked sa killarna på hvb-hemmet att varför fortsätter du gå till skolan? Men jag kan inte sitta där och tänka alla tankar, jag måste fortsätta studera, säger Nickqadam, som trots allt hoppas på en framtid i Sverige.

Han hade tidigare drömmar om att studera till läkare. Nu, säger han, hoppas han fortfarande det men har insett att vägen dit är lång. Först behöver han kunna gå på gymnasiet för att sedan arbeta och försörja sig. Han har sett på facebook att flera afghaner, asylsökande i Sverige precis som han, också fått utvisningsbeslut.

– Jag har sett på Facebook att flera gjort sig själva illa. Några har begått självmord. Men min mamma, hon bor i Iran, skulle bli förtvivlad om jag skulle göra mig själv illa. Jag kan inte göra så mot henne, säger han.

Fredrik Ernfridsson är rektor på Forshagaakademin där Nickq­adam går i skolan. Han berättar att besluten om utvisning nu har nått flera av eleverna. Många befarar att de får ett negativt besked. Dessutom flyttas flera av eleverna till ett annat boende när de fyller 18.

– Någon har hamnat i Ekshärad och några i Filipstad och andra kommuner. Vi har pratat med kommunerna och flera har fått börja skolan där. Egentligen har de inte rätt till det när de byter kommun, de får fortsätta i språkintroduktionen i den kommunen de redan går, men avstånden gör att de får svårt att ta sig till skolan.

Fredrik Ernfridsson påpekar att det är väldigt stora skillnader på hur ungdomarna behandlas efter de fyllt 18 år.

– De flyttas till ett asylboende för vuxna, en miljö som kan vara stökig och där det kan förekomma droger. De blir av med sin gode man och kanske inte kan fortsätta i skolan. Vi behöver dessutom lyfta knäckfrågan: Hur ser man på möjligheterna att återvända till Afghanistan? Säkerhetsläget där är betydligt värre än för fyra år sedan när många fick stanna. Nu blir de utvisade, säger han.

Nickqadam Hosseiny, som bott i Iran många år efter att familjen fick fly talibanerna i Afghanistan, säger att han inte kan återvända till Iran för därifrån är han utvisad.

– Och jag kan inte åka till Afghanistan. Då är jag död.

Regeringen har lagt fram ett lagförslag om ändringar i den tillfälliga asyllagen från i somras. Den innebär att asylsökande som studerar på gymnasiet kan få uppehållstillstånd för att slutföra utbildningen om Migrationsverket anser att det finns ett ordnat mottagande i hemlandet. Kan de få ett arbete ett halvår efter utbildningen kan de få uppehållstillstånd. I ett tillägg föreslås ändringen gälla även elever som går språkintroduktion, men det tillfälliga uppehållstillståndet skulle i så fall gälla i 13 månader.

– Där har det tänts ett hopp för Nickqadam och andra ungdomar i hans situation. Men sedan då? För de där det inte finns ett ordnat mottagande? Kan man verkligen säga att Afghanistan har ett ordnat mottagande? säger Fredrik Ernfridsson.

Rätta oss
1 / 2

Johan Andersson är lärare för de 60-talet elever som läser språkintroduktion på Forshagaakademin, där Fredrik Ernfridsson är rektor. Eleven Nickqadam Hossainy fyller 18 år den här veckan vilket innebär mycket stora förändringar för honom. För några veckor sedan fick han utvisningsbeslut från Migrationsverket.

2 / 2

Nickqadam Hossainy kom till Sverige hösten 2015. Han är asylsökande, ursprungligen från Afghanistan men har bott i Iran i flera år. Dit kan han inte återvända. För några veckor sedan fick han utvisningsbeslut från Migrationsverket. ”De tror på mig, tror på det jag berättar, men utvisar mig ändå till Afghanistan. Jag kan inte åka dit”, säger han.

Aktuell artikel (1 av 8)
I väntan på utvisningen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!