Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 18 mars - vecka 11
Forshaga

Forskarna vill ha en ursäkt

– Vi kan inte gå vidare i ett samarbete med Forshaga kommun om de inte ber skriftligen om ursäkt för de osanningar och påstående de sagt om Martina och mig, säger Jan Lundström, myggforskare.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Jan Lundström är myggforskare och är den person som tillsammans med Martina Schäfer, även hon myggforskare, är experter på att bekämpa översvämningsmyggen. Under många år har de hjälpt kommunerna vid Nedre Dalälven med bekämpningen av stickmygg.

– Jag får ont i huvudet av Forshaga kommun. Har nog aldrig varit med om något värre än hur den kommunen fungerar. För cirka sex veckor sedan skickade jag ett brev till dem om att vi ville ha en skriftlig ursäkt, men ingen har kontaktat oss. Så bollen ligger hos kommunen om vi ska kunna samarbeta, säger Jan Lundström.

Jan Lundström berättar om hur bekämpningen med VectoBac G har fungerat i till exempel Österfärnebo, där det år 2001 dagligen fastnade 23 000 stickmyggor i en fälla och i dag är det 19 stycken.

– Nu kan folk sitta ute på pizzerian och njut av en öl. För några år sedan gick det inte att sälja husen i området, nu är det svårt att hitta ett hus som är till salu där. Det absolut bästa för att få bukt på översvämningsmyggen är att bekämpa dem med VectoBac G, säger Jan Lundström.

Han förstår inte det motstånd som finns i Forshaga kommun mot att använda sig av VectoBac G och menar att det innan det blev annan personal vid miljökontoret i Forshaga så var målet att under 2013 skulle helikoptern lyfta i Deje för att sprida bekämpningsmedlet. Han hyllar Föreningen för myggbekämpning i Värmland som aldrig ger upp sin kamp för att även myggen i Deje med omnejd ska bekämpas.

– Vi hade de första kontakterna med kommunen under 2009 och började titta på vilka mygg som fanns i trakten. Under 2010-2012 hade vi ett projekt i gång med syfte att börja bekämpningen 2013. Då fungerade samarbetet exemplariskt sen gick det bara utför och blev en fullständig katastrof och nu är relationen på bottennivå, säger Jan Lundström.

Jan Lundström säger att Forshaga kommun nu måste börja om och göra allt rätt.

– Jag kan tänka mig att om politikerna tar kontakt med mig så kan vi bygga upp ett förtroende igen, men jag har inget som helst förtroende för miljöchefen och den tidigare kommunekologen i Forshaga kommun och den relationen oss i mellan är förbrukad, säger Jan Lundström.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Forskarna vill ha en ursäkt

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!