Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Forshaga

Endometrios har blivit en synligare sjukdom

Avslutar sitt engagemang
Foto: Britta Staake

I många år har Katarina Sundberg i Deje kämpat för att uppmärksamma kvinnosjukdomen endometrios. Ett endometrionscentrum har öppnats vid Centralsjukhuset i Karlstad och Katarina Sundberg anser att vården är på rätt väg. Själv drar hon sig tillbaka.

– Jag har delat med mig och väljer nu att avsluta mitt engagemang, av personliga skäl.

Artikeln fortsätter efter annonsen

VF har tidigare berättat om Katarina Sundberg som började få besvär när hon var 15 år. Först när hon var 46 fick hon sin diagnos. Då hade hon besvärats av svåra smärtor, kraftiga störtblödningar vid menstruation, cystor på äggstockarna och genomgått flera skrapningar och operationer. År 2009 opererades tre cystor bort på en av Katarina Sundbergs äggstockar och livmodern togs bort.

Endometrios är en av de vanligaste, men samtidigt en av de mest dolda, kvinnosjukdomarna och cirka 200 000, eller var tionde kvinna i fertil ålder, är drabbade. Endometrios innebär att livmoderns slemhinna sitter på andra ställen i kroppen än insidan av livmodern. Även denna slemhinna blöder vid mens, orsakar inflammation och kan leda till svåra smärtor. Många kvinnor har också svårt att bli gravida.

När Katarina Sundberg fått sin diagnos ville hon dela med sig av sina erfarenheter och hjälpa till att sprida kunskap. Inte minst för att hjälpa unga tjejer att känna att de inte är ensamma i sin situation. Hon engagerade sig i Endometriosföreningen och blev så kallad "endo-sister" som stöttar andra drabbade.

– Problemet är att det har varit så svårt att prata om det. Unga tjejer har ingen att fråga och jag ville vara ett stöd. Det är synd att det ska vara så svårt att prata om det och få diagnos. Det är ändå något som kostar vården så mycket pengar.

Under 2015 öppnade CSK en ny mottagning för de kvinnor som lider av endometrios. Syftet var att ge en snabbare och mer samlad hjälp av gynekologer, smärtläkare, barnmorska, tarmkirurg, kurator och fertilitetsläkare.

– Jag har varit i kontakt med en tjej som jag hänvisade dit och hon tyckte att det fungerade bra.

Under 2015 beslutade regeringen att Socialstyrelsen skulle ta fram nationella riktlinjer för behandling av patienter med endometrios. Patienter och expertläkare har länge efterlyst en bättre vård, i genomsnitt tar det sju-nio år innan patienterna får en korrekt diagnos.

– Nu har sjukdomen hamnat på dagordningen genom Socialstyrelsens riktlinjer. Det är viktigt att informationen sprids, till exempel att östrogen kan förvärra sjukdomen, säger Katarina Sundberg. Det har också varit ojämlik vård beroende på var man bor. Och man ska inte operera i onödan, det kan förvärra sjukdomen.

Vid framtagandet av riktlinjerna deltar representanter för gynekologer, barnmorskor, specialsjukgymnaster, smärtläkare och patientföreningen. Den första versionen ska vara klar våren 2018.

Även om många fortfarande har svårt att tala om sjukdomar som rör kvinnors underliv anser Katarina Sundberg att det gått framåt den senaste tiden, bland annat med riktlinjerna och mottagningen på CSK. Själv väljer hon att avsluta sitt engagemang.

– Det är av personliga skäl. Nu ska jag ta hand om mig själv. Men, visst, kommer det en fråga så svarar jag ju såklart. Jag kommer att hänvisa dem till endometrioscentrum.

Rätta oss
1 / 1

Katarina Sundberg började få besvär av endometrios när hon var 15, 30 år senare fick hon sin diagnos. Hon har engagerat sig för att sprida kunskap och tycker ändå att det hänt en del. Nu väljer hon av privata skäl att avsluta sitt engagemang.

Aktuell artikel (1 av 8)
Endometrios har blivit en synligare sjukdom

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!