Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Forshaga

Centrumhuset svårt rökskadat

Foto: Peter Bäcker

Branden i Centrumhuset i Deje på söndagskvällen medför stora problem för såväl de boende som affärsidkarna i huset. På måndagsmorgonen jobbade kommunens personal för fullt med att lösa annat boende och lokaler för företagen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I Centrumhuset som Migrationsverket använder som boende för nyanlända, bor för närvarande 36 personer, de flesta familjer och åtta näringsidkare har lokaler i huset.

Larmet inkom till räddningstjänsten vid 21-tiden på söndagskvällen. Brandens omfattning var inte så stor och den startade troligen i tvättstugan i källaren. Men röken letade sig via ventilationssystemet och trapphuset in i samtliga lokaler i huset. Enligt en elektriker VF pratade med så var elskåpet totalt nedsmält efter branden och det skulle nog ta tid innan man kunde få tillbaka elen i huset igen.

– Jag är glad att ingen skadades, men det är väldigt tråkigt för de som bott i huset nu måste flytta. Nu har jag inte pratat med fastighetsägaren men har förstått att det kommer att ta tid att sanera huset så att någon kan bo eller ha verksamhet där. Därför kommer våra boende att flytta redan under tisdagen och det känns väldigt tråkigt för barnen som trivts i skolan i Deje och nu får börja i en ny skola, säger Susanna Wahrolin, enhetschef Migrationsverket i Karlstad.

Enligt Christer Nilsson vid saneringsföretaget Ocab som var på platsen för att göra en bedömning av skadorna, så påbörjas luktsaneringen under måndagen men han kunde inte säga hur lång tid det skulle ta att få lokalerna sanerade.

Erika Stefansson och Ann- Britt Stensjö driver varsin frisörsalong i Centrumhuset och på måndagsmorgonen stod de utanför sina rökskadade lokaler och deras personal höll på att ringa återbud till kunder.

– Just nu vet vi inte när vi kan använda våra lokaler igen så det känns inte så bra för tillfället. Det luktar väldigt mycket rök och är sot överallt så nu är det bara att vänta på vad saneringsföretaget säger, berättar Erika Stefansson, Salong Adam.

Forshagas kommunalråd Per Lawén som var på plats på måndagsmorgon berättar att kommunen suttit i möte och tittat på ersättningslokaler för företagens verksamhet.

– Vi har under morgon hittat några alternativa lokaler men nu hör vi med de som har sin verksamhet här vad de behöver för ytor med mera för att kunna arbeta vidare, säger Per Lawén.

Kommunchefen Torbjörn Falk berättar att kommunen tittar på ersättningslokaler och hoppas på att en lösning under måndagskvällen.

Rätta oss
1 / 2

Källaren på Centrumhuset är avspärrat och under måndagen ska en teknisk undersökning göras.

2 / 2

Kommunalrådet Per Lawén var på måndagsmorgon på plats i Deje och diskuterade bland annat med näringsidkarna som har lokaler i Centrumhuset om alternativa lokallösningar.

Aktuell artikel (1 av 8)
Centrumhuset svårt rökskadat

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!