Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Filipstad

Snack(a) om jubileumsfest

Foto: Håkan Strandman

I år fyller OLW 50 år och firade stort under veckan. På torsdagen hade man bjudit in de som var med och startade verksamheten 1967 och lät dem bland annat testa på att kombinera egna smaker på snacksen.

– Jag testade chili och mynta, säger Alice Engelbrekt som har närmare 40 år i branschen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Efter att både ha haft maskerad och stort firande under hela veckan bjöd Orla confectionary & snacks in sina före detta medarbetare till en fullspäckad eftermiddag på fabriken. Av kärngänget som en gång startade upp hela fabriken och verksamheten 1967 kom sju personer. En var Lennart Skoglund, 88 år, som 1967 fick i uppdrag av Ulf Lundström, ägaren till Wasabröd, att åka över till USA för att ta reda på vad snacks egentligen var.

– Han sa till mig att: ”42 människor blir utan arbete när produktionen flyttas och jag känner mig ansvarig för de här. Men nu Lennart ska vi börja med snacks”. Det var första gången ett sortiment utan knäckebröd skulle göras. Det hade en potential och man trodde på snacks. Möjligheten fanns att bygga en fabrik och ge jobb till de som annars skulle få lämna fabriken.

Så Lennart åkte direkt över till New York och Pennsylvania i fyra månader för att lära sig allt genom att jobba med tillverkningen.

– Sedan stod jag vid ett ritkontor och skissade fabriken som skulle byggas i Filipstad. När det var klart att sätta i gång åkte jag och köpte maskiner, så det blev en del resor. Under tiden som vi byggde importerade vi produkter från USA och Holland som vi sålde på marknaden. 1967-68 gick fabriken i gång och vi producerade allt själva som vi skulle sälja. Det var en spännande tid.

Närmare 50 år senare blev det så dags för återträffen på fabriken. Dagen till ära hade OLW dessutom plockat fram ett femtontal olika kryddor och smaker som de inbjudna deltagarna fick blanda fritt för att skapa sin egen unika smak på chipsen.

– Min favorit är dill och gräslök, den har stått sig länge och från början egentligen. I dag testade jag chilikryddan, den blir lite stark men man får inte ha för mycket, säger Alice Engelbrekt.

Just smaker är någonting som produktionscheferna Jimmy Johansson och Len-Marie Fält är något av experter på med snart 60 års erfarenhet tillsammans.

– Trenderna kring smakerna ändrar sig väldigt mycket. För några år sedan var det många tunga smaker så som barbeque, men nu ser vi att det går mot mer fräschör. Vi hade en med gurka, lite tzatzikiaktig som gick okej. Men salt går alltid bra, den är klassisk, säger Jimmy.

– Balsamvinäger och svartpeppar har också gått riktigt bra av de nylanserande, säger Len-Marie.

Under dagen presenterades även nysatsningen Smash! som gör att OLW nu förflyttar sig in i godishyllorna. Nyheten är en blandning av majskoner och choklad och kommer till butikerna i mitten av nästa månad.

Rätta oss
1 / 4

Alice Engelbrekt började på OLW 1968 och blev kvar i 34 år. Utvecklingschefen Jimmy Johansson är inne på sitt 14:e år och visade här upp chipstillverkningen.

2 / 4

Lennart Skoglund fick i uppdrag att åka över till USA och New York 1967 för att hämta hem snacksen till Sverige. Här tillsammans med produktutvecklaren Len-Marie Fält.

3 / 4

Platschefen Per-Inge Eriksson och Jimmy Johansson visade veteranerna i snacksfabriken det fyllda lagret.

4 / 4

Jimmy Johansson och Len-Marie Fält med de klassiska och första produkterna från OLW.

Aktuell artikel (1 av 8)
Snack(a) om jubileumsfest

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!