Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Filipstad

Idrottskul - idrott för alla

Vill uppmuntra till rörelse

Idrott ska vara kul och tillgängligt för alla. Därför gör Filipstads kommun en satsning för att möjliggöra en mer aktiv och meningsfull fritid för alla, oavsett ålder kön och etnicitet.

- Idrottskul är en satsning i samverkan med föreningslivet, säger Anne-Louise Izindre, EU-samordnare.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Konceptet initierades i Säffle där det startade som ett integrationsprojekt vid HVB-hemmen i syfte att ge nyanlända en meningsfull fritid. Konceptet har utvärderats och nu tar Filipstad efter idén.

Föreningslivet kommer att öppna sina verksamheter så att kommuninvånarna ges möjlighet att testa. Detta kommer att ske i tioveckorsblock, utan krav på medlemskap.

Kommunen har träffat föreningarna och Värmlands idrottsförbund är delaktigt så att föreningarna har möjlighet att söka stöd.

- Barnfetman ökar och vi vill uppmuntra till rörelse och spontanidrott, säger Anne-Louise Izindre.

Parallellt med satsningen planerar kommunen att starta Fritidsbanken även i Filipstad. Denna idé som föddes i Deje har spridit sig över landet och fungerar som ett bibliotek där man kan låna prylar för fritidsaktiviteter.

- Detta ger alla möjlighet att vara med. Vi kommer även att ha specifika och riktade insatser, till exempel till nyanlända kvinnor. Bland annat planerar Filipstads atletklubb en aktivitet för dem.Dialoger förs även med handikappföreningarna.

När det gäller Fritidsbanken kommer kommunen att ansvara i inledningsskedet och man söker nu en lämplig lokal.

- Det är ju egentligen två verksamheter enligt samma koncept, säger kommunalrådet Per Gruvberger (S). Föreningslivet kan ha svårt att orka dra i gång något och det är svårt att driva något utan ekonomiska förutsättningar. Vi vill nå fler än de redan frälsta, att vidga gruppen av intresserade.

- Det kan vara allt från självförsvar och dans till skytte och judo, säger Anne-Louise Izindre.

Marknadsföringen kommer att ske via idrottsföreningar och fritidsledare och information i skolorna.

Listan över föreningar som vill vara med börjar fyllas på. En person kommer att jobba specifikt med Idrottskul och målsättningen är att starta under hösten.

- Några föreningar har jättebra idéer, det bygger på vad föreningarna vill göra. Det ska vara organiserat, ledarlett och gratis, säger Anne-Louise Izindre.

Rätta oss
1 / 1

EU-samordnare Anne-Louise Izindre och kommunalrådet Per Gruvberger hoppas nå nya målgrupper och uppmuntra till rörelse genom satsningen på Idrottskul, idrott för alla utan kostnad.

Aktuell artikel (1 av 8)
Idrottskul - idrott för alla

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!