Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Filipstad

”Första dagarna brukar de vara lite försiktiga”

Värmlands enda naturistcamping finns i Filipstad
Foto: HP Skoglund

Naturist. Värmlands enda naturistcamping finns i Filipstad. Där kan campare gå runt fria utan några kläder som tynger dem.

– Det som är så bra med en naturistcamping är att du själv får välja om du vill ha kläder på dig eller inte, säger Per Hedlund.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sedan 1971 har naturistcampingen Sandviken haft sin plats strax utanför Filipstad. På den tiden bodde man i tält eller i bästa fall en husvagn av enklare modell, en natt på campingen kostade fem kronor.

– Jag var här redan på den tiden. Vi tog vatten från bäcken här bredvid, men kommunen var väldigt hjälpsam och var väldigt måna om att få hit turister då. Nu för tiden är det väldigt få som bor i tält, det är mest husbilar, säger Per Hedlund.

Satsningen bar frukt och sedan 1996 sköter föreningen campingen på egen hand. Nu kommer turisterna från hela norden för att bo på campingen.

– Det är många olika nationaliteter som kommer hit, tyskar, finländare, danskar, nederländare och framför allt norskar. Det är väldigt mycket norskar som har hittat hit de senaste åren, säger Per Hedlund.

Sandviken Camping är en naturistcamping, icke att förväxla med en nudist. Det är skilda regler och när vi möter Per, Britt-Marie, Owe och Annika är de samtliga fullt påklädda.

– Vi naturister anpassar oss efter vädret och är det en solig dag så är vi nakna. Nudister brukar strunta i vilket väder det är, för att göra en lång historia kort, säger Per.

– Det handlar om att visa respekt också. Alla känner sig inte helt bekväma när de kommer hit första gången därför är det viktigt att bemöta alla med respekt, säger Annika Hedlund.

Campingvärden Owe Stamstad sköter incheckningen under ett par veckor och har den första kontakten med nya gäster.

– Som campingvärd har man alltid kläder på sig. Det är viktigt när man tar emot nya gäster som inte varit här förut. De första dagarna brukar nya gäster vara lite försiktiga men till slut vågar de ta av sig kläderna och vara fria.

Ibland händer det att någon tar ta sig så långt som till receptionen utan att vara medveten om vart de hamnat. Då gör Owe sitt bästa för att övertyga dem om att testa på.

– Först blir de väldigt förvånade, men i slutändan brukar de kunna tänka sig att pröva en natt.

Många av de som varit på campingen är återkommande gäster, gäster som bott på campingen i många år. Men viss återväxt finns det ändå för naturisterna.

– Det kommer massor av människor som inte varit här förut. Den senaste veckan har vi fyra nya medlemsanmälningar, säger Owe Stamstad.

För Britt-Marie Thörn bottnar viljan att vara naturist i en trygghet i sig själv och att inte bry sig om vad andra tycker.

– Jag kan se människor på textilbadstränder som håller på med en handduk när de ska byta om och det tar en halvtimme innan de tar sig i vattnet. Det handlar om att vara trygg i sig själv och jag bryr mig inte om vad folk tycker.

– Det finns ingen tillhörighet här och man gör inte skillnad på folk, här är vi alla lika och ingen bryr sig om var du kommer ifrån, säger Per Hedlund.

När man svänger av väg 63 en liten bit efter Persberg möts man tämligen omgående av en skylt som hälsar välkommen på svenska, engelska och tyska. Innan skylten fanns på plats var det många som inte var förberedda på vad som väntade dem en bit ner på vägen.

– Visst har det hänt att människor vänder med husvagnen när de kommer ner hit och håller för ögonen på barnen. Men vi välkomnar alla och vill informera om hur det är att bo här, säger Annika Hedlund.

Många av de som bor på campingen vill vara anonyma och bo i fred, att värna om anonymiteten för de som vill är oerhört viktigt för Britt-Marie Thörn.

– Ibland vill gästerna vara anonyma. Många har jobb som gör att de inte vill att det kommer ut att de semestrar här. Nu för tiden vet man inte om folk tar foto med sin telefon eller sitter och surfar med den. Det kan vara lite obehagligt för vissa, men några större sådana problem har vi inte stött på, säger Britt-Marie.

Föreningen har inte längre något samarbete med kommunen och all utveckling av campingen sker med egna medel. Det har gjort att vissa projekt på campingen tagit tid att färdigställa. Som det 150 kvadratmeter nya huset man bygger som ska fungera som en mötesplats på kvällstid.

– Vi har haft lite problem med bygget och det har tagit lite tid eftersom att vi bygger huset med egna medel, säger byggansvarige Per Hedlund.

När VF får en titt in i det nya huset står där två män och bygger, en naken och en påklädd. De både fixar med förlängningssladdar och skruvdragare, till hösten hoppas man att huset ska vara färdigt.

– Det är en hel del knott här och särskilt på kvällarna. Här får vi en samlingsplats där vi kan slippa alla knott, säger Per Hedlund.

Rätta oss
1 / 3

På Sandvikens Naturistcamping får du själv välja om vill ha kläder eller inte. Här samtalar campingvärden Owe Stamstad med en av sina gäster.

2 / 3

Annika Hedlund, Per Hedlund och Britt-Marie Thörn sitter i styrelsen för Sandvikens Naturistcamping.

3 / 3

Skylten berättar att du närmar dig Sandviken Naturistcamping.

Aktuell artikel (1 av 8)
”Första dagarna brukar de vara lite försiktiga”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!