Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Filipstad

Djupdyk i gruvan

– Vi tänker hela tiden att något kan hända i nästa sekund och har beredskap för det. Säkerheten kommer alltid i första hand.

Det sa Tomas Gustén, Långbans dyksällskap, som medverkade vid Dykarnas dag i Långban under lördagen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Han började dyka för 30 år sedan men gjorde sedan ett långt uppehåll innan han började om igen.

– De senaste tio åren har det blivit mer och mer avancerat. Jag kommer egentligen från vrakdykning, gruvdykning har jag bara hållit på med i två år.

Han beskriver fascinationen av att kombinera det tekniska med den historia gruvorna kan berätta.

– Här stängde de i början av 1970-talet men i andra gruvor kan man se hästspår i leran. Det är spännande med historien att se hur tidigare generationer byggt gruvorna och arbetat.

Gruvdykning är omgärdat av många säkerhetsföreskrifter och det krävs certifikat för att utöva detta. Tomas Gustén visar en lina som försetts med pilar vilka visar riktningen ut.

– Ofta är sikten klar men man kan peta till något så det blir grumligt och en lampa kan gå sönder. I alla lägen måste man säkra uppgången och genom ett linsystem har vi byggt ett "vägnät". Pilen visar alltid riktningen utåt.

Under lördagen fanns tio dykare på plats men alla dök inte samtidigt. Det djupaste dyket som gjorts i Långban är på 130 meter men då avverkade dykaren också många hundra meter i längdriktningen.

På sex meters djup finns plasttankar med luft utplacerade i taket. När dykarna varit nere länge måste uppgången ske etappvis.

Många av dykarna som kommer hit är från Finland, Norge och Tyskland.

– Vi är väldigt kända och har många utländska gäster. Det genererar pengar till Långban, de ska ju äta och ha någonstans att bo.

På en stor tavla vid gruvan finns anteckningar om vilka dykare som är nere, tiden de gick ned, när de kommer upp och maxtid man får vara nere.

– Det vanliga är ett maxdjup på 55 meter och en maxtid på 120 minuter. Men när vi har så kallad projektweekend sätts detta ur spel. Då kan vi gå ned till 130 meters djup och vara nere i sex timmar. Men då är det speciella omständigheter.

Under Dykarnas dag anordnades också föreläsningar och Tomas Gustén berättade om den utrustning som används.

Rätta oss
1 / 1

Jarmo Jiltamäki och Kalle Haakala var två av de dykare som rest från Finland för att medverka vid Dykarnas dag i Långbans gruvby.

Aktuell artikel (1 av 8)
Djupdyk i gruvan

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!