Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Filipstad

Bergsskolan ansöker om konkurs

Foto: Lars Myr

Under en längre tid har diskussioner mellan Stiftelsen Bergsskolan och Luleå tekniska universitet pågått gällande ersättningar. Nu begärs skolan i konkurs.

Artikeln fortsätter efter annonsen

På grund av ett sviktande elevunderlag har styrelsen för Stiftelsen Bergsskolans beslutat att ansöka om konkurs.

– Ekonomin är urgröpt på grund av det minskande elevunderlaget. Vi har haft diskussioner med Luleå tekniska universitet (LTU) som driver högskoleundervisningen sedan 2012 och försökt föra en dialog en längre tid men inte nått någon framgång, säger kommunalrådet Per Gruvberger (S).

Det rör sig om ersättningar och olika ersättningsmodeller som universitetet inte gett något gehör för. Situationen blev till slut så akut efter två år av minskat söktryck att styrelsen inte såg något annat val än att kontakta en konkursförvaltare som nu ska se över verksamheten.

– Lite positivt är ändå att Luleå har garanterat sina intagna elever att få gå färdigt, de har man uttalat tydligt i dag och att de ska gå färdigt i Filipstad. Även de som precis startat sin högskoleutbildning. Sedan hur de löser det får ni fråga representanter för dem hur de ska klara av det.

Skulle det bli så som LTU vill håller Bergsskolan i gång verksamheten i tre år till. Sedan är det stopp. Totalt är det 16 stycken anställda som berörs av beslutet, utöver alla elever.

– Det positiva från kommunens sida är att man, på något sätt, ska hitta en fortsättning för de kortare utbildningarna som riktar sig mot industrin. Det är en önskan och en förhoppning jag har, men i nuläget vet jag inte mer men upplever inte att man vill avveckla den verksamheten. Utan helt enkelt hitta en lösning. Men det får vi se längre fram, avslutar Gruvberger.

Rektorn för Bergsskolan och vd för dotterbolaget Bergsskolan Kompetensutveckling (BKU) Jörgen Andersson instämmer:

– Efterfrågan på vår uppdragsutbildning är stor, vi gör så mycket vi hinner med och skulle kunna utvidga den verksamheten.

Den tekniska direktören Gert Nilson inom stålindustrins branschorganisation Jernkontoret ser även han en framtid för BKU.

– Vi är övertygade om att efterfrågan på den typ av utbildningar som BKU ger kommer att fortsätta öka. Industrins specialisering bara ökar vilket ökar behovet av snabba och målinriktade utbildningar. Traditionell högskola kan ge en bas, men den behöver uppdateras många gånger under ett yrkesliv. Dessutom har vi många medarbetare med lägre utbildning i våra företag som vi vill erbjuda möjligheter till kompetensutveckling

Rätta oss
1 / 1

Stiftelsen Bergsskolan har ansökt om konkurs.

Aktuell artikel (1 av 8)
Bergsskolan ansöker om konkurs

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!