Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Eda

Fackkritik mot sparkrav

Foto: VF Arkiv

20 tjänster försvinner inom skolan i Eda kommun. Något som kan få svåra konsekvenser, befarar lärarfacket:

– Vi har varit förskonade från våld och hot på skolorna, men att ta bort så många vuxna från skolmiljön kommer att leda till problem, säger Maria Forsberg, kommunombud för Lärarnas Riksförbund.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Redan förra hösten stod det klart att Eda kommun tänkte genomföra en besparing på tio miljoner kronor, och efter långdragna förhandlingar blev det nyligen klart hur det slår. Något som SVT Värmlandsnytt var först med att rapportera om.

Totalt kommer 20 tjänster att försvinna, varav ett betydande antal är assistenttjänster för barn med särskilda behov.

– Det handlar bland annat om två tjänster i Koppom och 2,7 i Charlottenberg. Det drabbar först och främst barnen som behöver det särskilda stödet, men sekundärt kommer det att gå ut även över de berörda klasserna. Lärarna måste ägna mer tid åt vissa elever och arbetsron blir inte densamma, säger Maria Forsberg.

Hon vänder sig också mot att personalen inte inkluderats mer konkret i hur nedskärningarna ska slå.

– När man ändå har en process som nästan drar ut ett år på tiden hade det väl varit väldigt bra att fråga de som faktiskt arbetar i verksamheten.

Orsaken till de hårda sparkraven är en jämförelseanalys som visade att Eda kommun lägger klart mer pengar på skolan än jämförbara kommuner. Genom att kapa tio miljoner hamnar man ungefär på snittet.

Kommunchefen Anders Andersson konstaterar att det slutförslag som kommunledningen och facken landade på ändå är relativt milt:

– Ursprungligen var vi till exempel inne på att plocka bort betydligt fler assistenttjänster, till exempel. Det här anser vi är fullt genomförbart och nödvändigt för att få en hållbar ekonomi framöver.

• Vad säger du om fackets kritik?

– Jag konstaterar att alla parter skrivit på avtalen, och att de inte tagit det hela vidare till central förhandling. Självklart finns det oro för förändringarna, men bland annat genom lite nya arbetssätt hoppas vi att det ska fungera väl.

• Vad innebär det?

– Det handlar bland annat om hur man bemannar upp verksamheten – till exempel kan man se till att ha en större elevgrupper ibland och lite mindre grupper ibland, i stället för att slentrianmässigt göra som man tidigare gjort. Det blir respektive rektors uppgift att se över det.

• Och hur går det med eleverna med särskilda behov?

– De ska få den hjälp de behöver. 2,7 tjänster försvinner exempelvis på Gunnarsbyskolan, men de hade ett tiotal sådana tjänster så många finns kvar.

Exakt vilka anställda som berörs är ännu inte fastställt, turordningsförhandlingar återstår.

Rätta oss
1 / 1

Lärarnas riksförbund befarar att besparingarna kommer att drabba eleverna i Eda kommun hårt.

Aktuell artikel (1 av 8)
Fackkritik mot sparkrav

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!