Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 22 november - vecka 47
Eda

Eda kommun får bostadsberöm

Bister bostadsbrist råder i länet – men det finns goda exempel.

Länsstyrelsen delar ut beröm till Eda kommun, som snabbt tagit fram en bostadsförsörjningsplan där man även tagit hänsyn till utsatta grupper.

Artikeln fortsätter efter annonsen

VF skrev i tisdagstidningen om bostadsbristen som nu elva av 16 Värmlandskommuner känner av. För de mindre kommunerna är det inte helt enkelt att åtgärda, då få privata byggentreprenörer vill bygga där.

En framkomlig väg är dock att kommunerna tar fram bostadsförsörjningsplaner, där behoven struktureras upp. Det är nämligen ett av de tyngsta kriterierna för att kunna söka statsbidrag från regeringens bostadsmiljarder. De kan sedan komma de kommunala bostadsbolagen till del.

När länsstyrelsen sammanställde sin bostadsmarknadsanalys förra året hade bara fyra av länets kommuner antagit en sådan plan. I år är siffran nio – och Eda kommun får extra beröm.

Inte nog med att man på mindre än ett år jobbat fram och klubbat dokumentet – man har dessutom lyft bostadsbehovet för exempelvis människor med psykisk ohälsa och personer som har svårt att behålla vanliga bostadskontrakt.

Kommunalrådet Hans Nilsson (Hel):

– Det är roligt att länsstyrelsen uppmärksammar det. Vi har en väldigt duktig medarbetare på plankontoret, Elin Fredriksson, som ansvarat för planen och den kunde klubbas på vårkanten.

Eda kommun är en av bara fem kommuner där bostadsmarknaden beskrivs vara i balans, men det gäller inte centralorterna Charlottenberg, Koppom och Åmotfors. Där finns i stort sett inget ledigt. Eda Bostads AB blev dock klara med 32 nya lägenheter i Charlottenberg förra året, och tack vare den att den nya planen finns på plats har man fått 6,1 miljoner i statsbidrag.

Och mer är på gång:

– Ja, förhoppningsvis får vi snart klartecken för 15 lägenheter till i Charlottenberg, dessutom bygger vi om flera lokaler efter Storgatan till bostäder. Vi har också tankar om ett äldreboende och särskilt anpassade bostäder, säger Hans-Peter Olsson, vd för Eda Bostads AB.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Eda kommun får bostadsberöm

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!