Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 oktober - vecka 42
Debatt

Visst smakar det bättre med kollektivavtal?

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Vi kan inte acceptera att Almega gång på gång förvägrar lågt avlönade den låglönesatsning som är norm i övriga avtal.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Nu senast gäller det de anställda inom Samhall, där Almega (tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation) direkt satte sig på tvären. Det är hög tid att Almega besinnar sig och börjar agera ansvarsfullt.

Vi inom LO är fast beslutna att kämpa mot löneorättvisorna. I årets avtalsrörelse har alla 14 LO-förbund enats om att tillsammans stå upp för rättmätiga löneökningar för alla och en särskild låglönesatsning som särskilt gynnar kvinnliga LO-medlemmar.

Fack och arbetsgivare inom industrin var först ut att teckna avtal enligt den här principen och skapade en tydlig lönenormering och många har sedan följt efter. Det har skapat ordning och reda i lönebildningen, parterna har tagit ansvar.

Det är inte för mycket begärt att de lågavlönade arbetarna också ska få ta del av samma löneökningar. Men vid upprepade tillfällen har Almega med Anna-Karin Hatt i spetsen visat att man inte är villiga att gå med på samma löneökningar som andra arbetsgivarförbund.

På ett närmast provokativt sätt straffar Almega grupper av arbetare, till exempel inom Samhall, som har låga löner och tuff arbetsmiljö. Samhalls uppdrag är att skapa utvecklande arbeten för personer med funktionsnedsättning. Det handlar om människor som bland annat städar trappuppgångar, frontar varor i matbutiker och jobbar som vaktmästare. De finns som anställda direkt, eller av underleverantörer, till företag som Volvo, IKEA, ICA och i nästan alla kommuner. Kort sagt, människor som får vårt samhälle att gå runt.

Men enligt Almega ska arbetare som bär viktiga delar av Sveriges vardag inte ha samma rätt som andra. Det är ingen tvekan om att det är principerna om att inte ge de sämst betalda sin rättmätiga del som vägleder Almega.

Samtliga LO-förbund står bakom industrinormeringen som är på 6,5 procent på tre år plus låglönesatsningen. Vi är enade. Att de sämst avlönade ska tvingas betala extra genom att sälja värden i sina avtal är inget som vi kommer att gå med på. Det spelar ingen roll hur hårdnackat motstånd Almega bjuder på. Vi kommer inte att ge oss.

Uppmaningen från LO och från oss som har avtalen med Almega är enkel: Teckna avtal i enlighet med övriga arbetsmarknaden. Vi vet vad som bygger Sverige starkt och tryggt, vi tvekar inte i den striden.

Thomas Andersson

ordförande LO-distriktet i Örebro och Värmland

Karl-Petter Thorwaldsson

ordförande LO

Rätta oss
1 / 1

Arbetare från Samhall städar efter nyårsfirande. Skribenterna hävdar att dessa personer med löga löner och tuff arbetsmiljö straffas av Almega i löneförhandlingar.

Aktuell artikel (1 av 8)
Visst smakar det bättre med kollektivavtal?

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!