Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Debatt

Vi vill utveckla Värmland!

"I balansakten ingår att våga tänka framåt mot morgondagen"

Artikeln fortsätter efter annonsen

Värmland behöver investeringar för att utvecklas. Det är investeringar som över tid skapar de arbetstillfällen som vi så väl behöver för att betala vår välfärd – sjukvård, skolor, omsorg, infrastruktur – som i sin tur skapar förutsättningar för fortsatt utveckling. Värmland är ett län med lång industritradition och vi ser med stolthet och glädje hur både etablerade industrier och innovativa nykomlingar vågar investera i Värmland. Vi har Billerudkorsnäs och Storas miljardinvesteringar i Grums, Cellcombs framväxt i Säffle, de innovativa bioekonomisatsningarna i Kristinehamn och vid Bäckhammars bruk, Rottneros investeringar i nya förpackningsmaskiner i Sunne, och omfattande nyinvesteringar i Uddeholm.

Industrin är viktig för Värmlands framtid. Men vi behöver fler ben att stå på. 2013 togs Värmlands regionala utvecklingsstrategi fram i samverkan mellan invånare i Värmland, privata företag, ideella organisationer, partier, kommuner och landstinget. Över 1 000 personer lämnade bidrag till Värmlandsstrategin. I den konstaterades det att besöks- och upplevelsenäringen är Värmlands snabbast växande bransch vad gäller nya arbetstillfällen.

I Värmlandsstrategin pekas Karlstad, Vänern och närheten till Oslo ut som några av Värmlands styrkor. Detta har ett finskt företag sett potentialen i och det är villigt att investera hela 200 miljoner kronor i vår region. Det skulle skapa jobb åt 250 till 300 säsongsanställda, varav många ungdomar. Muminvärlden skulle ge Värmland många nya besökare och samtidigt skulle det ge människor på väg mellan Stockholm och Oslo ytterligare ett skäl att stanna en natt i Karlstad och Värmland. Och det i sin tur genererar stora inkomster i andra delar av besöksnäringen när gästerna ska ha någonstans att bo och få något att äta under besöket. Kanske passar de på att gå på Lerinmuseet. Också den satsningen mötte kraftig kritik när nyheten kom, men den har sedan dess seglat upp som ett av Värmlands viktigaste besöksmål.

I ett öppet samhälle är samtalet en av grunderna för en sund utveckling. Ståndpunkter ska ställas mot varandra och alla i samhället ska ha möjlighet att göra sina röster hörda. Vi folkvalda tål en hel del kritik, vi har tränats i debatter både internt och med våra politiska motståndare. Samtidigt finns förutsättningar och ramar för samtalet för att det ska vara konstruktivt. När samtalet går över i personangrepp eller i direkt smutskastning går det också över en gräns. Risken med ett allt hårdare debattklimat är att medborgare inte orkar engagera sig i politiken. Priset är för högt. Risken är också att majoriteten av medborgarna drar sig för att säga vad de tycker – och samtalet dör.

Givetvis ska utveckling ske med eftertanke och långsiktighet. Vi i Värmlands kommuner och landsting brottas varje dag med att balansera olika intressen för att länets invånare ska kunna leva ett gott liv idag och i morgon. I den balansakten ingår att våga tänka framåt mot just morgondagen, att arbeta hårt för att skapa de förutsättningar som krävs för att företag ska våga lägga resurser här. Och det ingår att våga fånga de goda möjligheterna när de visar sig. Muminvärlden är just ett sådant exempel. Här finns intressen som står mot varandra men vår bedömning är att Karlstad har valt rätt väg. Ett sådant besöksmål vore bra för Karlstad och för Värmland.

Värmland behöver investeringar för att utvecklas. Vi vill utveckla Värmland!

Kommunstyrelsens ordförande

Per Aspengren, Hammarö

Per Gruvberger, Filipstad

Leif Haraldsson, Grums

Gunilla Ingemyr, Sunne

Hans Jildesten, Storfors

Mikael Johansson, Kil

Åsa Johansson, Hagfors

Ann-Katrin Järåsen, Torsby

Per Lawén, Forshaga

Mathias Lindquist, Munkfors

Per-Samuel Nisser, Karlstad

Bjarne Olsson, Kristinehamn

Daniel Schützer, Årjäng

Peter Söderström, Arvika

Stina Höök, regionstyrelsens 2:e vice ordförande

Tomas Riste, regionstyrelsens ordförande

Rätta oss
1 / 2

Ordförande från nästan alla värmländska kommuner skriver under debattartikeln som tar avstamp i industriella satsningar runt om i länet för att sedan rikta fokus mot Karlstad och arbetstillfällen i besöks- och upplevelsenäringen. Foto: TT

2 / 2

...Samtidigt i en dal i andra änden av Värmland. Foto: Lars Hedelin

Aktuell artikel (1 av 8)
Vi vill utveckla Värmland!

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!