Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 oktober - vecka 43
Debatt

Vi går en orolig framtid till mötes

”I dag är utveckling endast möjlig genom att vi söker samförstånd” uttalade sovjetunionens ledare Michael Gorbatjov för 29 år sedan i FN. Det var i slutet av kalla kriget innan stora omvälvningar skedde i Europa och världspolitiken.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I dag går inte utvecklingen samförståndets väg och utmaningarna är större än på länge. Ett allt mer auktoritärt Ryssland upprustas militärt och ifrågasätter den europeiska säkerhetsordningen. Turkiet folkomröstar så att presidenten får ännu mera makt och befogenheter. Nordkorea genomför avancerade testskjutningar och manifesterar diktatorns ambitioner med propaganda och militära parader. I USA ändrar ledarskapet ståndpunkt och dagordning i princip dagligen och i mellanöstern fortsätter krig och terror att skörda många offer.

Att det är en orolig och osäker tid bekräftas nu i så många sammanhang. I Europa ser vi det med kriget i Ukraina, nationalistiska strömningar, stundande presidentval i Frankrike och Brexit. Samtidigt drabbas nära 20 miljoner människor i Nigeria, Syd Sudan, Somalia och Yemen av svältkatastrof efter missväxt, torka och inbördeskrig.

På torsdag kommer riksdagen debattera Sveriges krisberedskap. Det är viktiga frågor om brandsäkerhet, räddningstjänstutbildning, förebyggande åtgärder mot naturolyckor, livsmedelsäkerhet, den enskildes ansvar och beredskap, krisberedskapssystemet och det civila försvaret. Vårt samhälle har många sårbarheter och under senaste året har flera samhällsviktiga verksamheter utsatts för störningar.

Hybridhot och påverkans­operationer är en realitet som måste tas på allvar. Det kan handla om desinformation, cyberattacker och spionage.

Ur ett beredskapsperspektiv handlar det också om tillgången till el, vatten, drivmedel och livsmedel. Dagens låga försörjningsgrad riskerar bli en säkerhetsrisk vid många olika slags kriser och det finns därför skäl att ha en stor inhemsk livsmedelproduktion och öka andelen närproducerad energi.

Men krisberedskap handlar också om att förebygga och hantera terroristattentat. Fredagen den 7 april kommer gå till historien som dagen då Stockholm utsattes för sin andra terroristattack, en fruktansvärd handling som krävde 4 oskyldiga människors liv och som hade kunnat få många fler döda och skadade.

Vårt land behöver en krisberedskap som tar sin utgångspunkt i regelbunden och systematisk planering, övning och samverkan hos alla aktörer. Vi har goda möjligheter att på bästa sätt också i framtiden kunna hantera händelser som är både större, geografiskt utspridda och pågår under längre tid. På så sätt skapas också en bra grund att bygga vidare på i den nu påbörjade totalförsvarsplaneringen, som utgår från en helt annan hotbild och komplexitet, där samhällets grundläggande värderingar verkligen kan komma att sättas på prov.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Vi går en orolig framtid till mötes

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!