Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Debatt

Välkomnar Muminvärlden med öppna armar

En etablering av Muminvärlden ger inte bara positiva effekter för Karlstad utan ger ringar på vattnet för hela Värmland.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Värmland är fantastiskt. Både som plats att bo på och besöka. Som besöksdestination har vi mycket att erbjuda, inte minst inom natur- och kulturturism. Det är därför som Värmlands besöksnäring genererar 2,2 miljoner gästnätter årligen, omsätter cirka 12 miljarder kronor och sysselsätter cirka 8000 årsverken. På nationell nivå finns en strategi framtagen med målsättningen att fördubbla omsättningen och exportvärdet, det vill säga utländska besökares konsumtion i Sverige, inom svensk besöksnäring mellan 2010 och 2020. Sveriges nya basnäring uppvisar en mycket stark tillväxt. Exportvärdet av svensk besöksnäring uppgick förra året till 120 miljarder kronor. Turismens exportvärde har sedan 2000 ökat med 194 procent, vilket är mer än dubbelt så mycket som ökningen av Sveriges totala export av varor och tjänster, som vuxit med 84 procent under motsvarande period. Förra året skapades 11 000 nya jobb inom besöksnäringen, en ökning med knappt 7 procent jämfört med året före. Motsvarande siffra för Sveriges arbetsmarknad som helhet var under samma period 1,7 procent.

I Värmlands Besöksnäringsstrategi 2014-2020 har vi satt som mål att öka vår andel av besöksnäringen i en snabbare takt än Sverige som helhet. För att lyckas med det behöver vi fler starka reseanledningar som lockar nationella och internationella besökare. Nu har en möjlighet öppnats för Karlstad att få en unik reseanledning för barnfamiljer. En etablering av Muminvärlden ger inte bara positiva effekter för Karlstad utan ger ringar på vattnet för hela Värmland då långväga gäster i stor utsträckning även kan förväntas besöka andra resmål under sin vistelse här. Muminvärlden beräknas locka cirka 200 000 besökare årligen som kommer spendera pengar i Värmland på bland annat boende, restaurangbesök, livsmedel, shopping, drivmedel och lokala transporter. Det är pengar som gör det möjligt för fler värmländska företagare att etablera sig eller utöka sina verksamheter. Pengar som i förlängningen leder till ökade skatteintäkter som kan bekosta skola, hälsa och sjukvård. En etablering av Muminvärlden beräknas också resultera i cirka 300 säsongsanställningar, jobb som i stor utsträckning kan vara en inkörsport till arbetsmarknaden för unga och nyanlända.

Ett välrenommerat varumärke med en upparbetad kundbas och ett beprövat upplevelsekoncept visar intresse att etablera sin verksamhet i Värmland vilket möjliggör vår fortsatta expansion inom Sveriges nya basnäring. Vi välkomnar därför Muminvärlden till Karlstad och Värmland med öppna armar.

Christina Lundqvist

styrelseordförande Visit Värmland

Jonas Jacobsson

vd Visit Värmland

Hanna Åkerstedt

ordförande Visit Karlstad Member

Maria Dahlbom

vd Centrum Karlstad

Mattias Nord

vd Visit Karlstad AB

Helena Andersson

ordförande Hotellgruppen Karlstad

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Välkomnar Muminvärlden med öppna armar

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!