Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 17 juli - vecka 29
Debatt

Stötdämpande golv räddar liv

I serien "Nyfiken på forskning" intervjuas Johanna Gustavsson som är nybliven filosofie doktor i risk- och miljöstudier vid Karlstads universitet. Hennes avhandling om stötdämpande golv på äldreboende har fått stor uppmärksamhet och den visar att risken för fallskador halveras. När hon inte forskar håller hon bland annat på med dans. Hon har en passion för swingjazzens olika dansstilar.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Johanna Gustavsson disputerade i våras på avhandlingen ”Effekter av stötdämpande golv”. Fallskador, som är ett av hennes forskningsområden, är ett stort folkhälsoproblem. Varje år skadas 75 000 personer så svårt av fall att de måste läggas in på sjukhus. Drygt 50 000 är över 70 år. Äldre på särskilt boende är speciellt drabbade. Kostnaderna för fallskadorna är enorma och beräknas till 200 miljarder kr.

Johanna Gustavsson genomförde sina studier på ett äldreboende i Värmland och ett i Göteborgstrakten. Redan på våren 2011 stod man i begrepp om att lägga in dämpande golv.

– Men det är en stor sak att byta golv. Man skulle bygga om en enhet. Man lade in nytt golv i en korridor med sex lägenheter och något år senare i ytterligare några lägenheter. Det rörde sig totalt om 400 kvadratmeter.

– Ingen hade tidigare gjort något liknande. Det enda jag fann var ett protokoll från en studie i England. Man hade där gjort vissa tester och tittat på olika golvytor, berättar Johanna.

– Fallskador är ett stort problem på äldreboenden. Varje år skadas drygt 12 000 äldre så allvarligt att det måste till akuten. Ungefär 70 procent är kvinnor och 30 procent män.

– Hur många dör av fallskador, undrar jag.

– Omkring tusen dödsfall varje år.

Man vet en hel del om fallskador, berättar Johanna.

– Den vanligaste orsaken till att man ramlar är att man tappar balansen. Det behövs inte mycket för att man skall trilla. Andra vanliga orsaker är att man snubblar.

– Minskar då risken att ramla om man går på stötdämpande golv?

– Inte så mycket men skadorna minskar. Cirka 50 till 60 procent mindre jämfört med vanliga golv. Av 100 fall skadas 30. Och är det stötdämpande golv skadas man bara i 15 fall av 100, berättar Johanna.

Johanna säger att det är svårt att förhindra att man ramlar som äldre. Det är sådant som händer och som man vet kan hända. Men det går att göra så att risken för att skadas vid ett fall minskar. Och stötdämpande golv är ett mycket bra exempel på det.

– Vad tycker de äldre på de boenden som ni studerat? frågar jag nyfiket.

– Ja, de tycker att det är bra att någon bryr sig om att skydda dom. Alla hade någon gång ramlat men det hade inte varit så allvarligt. Men i vardagen tänker de inte så mycket på det. Det finns så mycket annat som upptar deras tankar, säger Johanna och förtydligar.

– De såg fall som en del av livet och som de hade lärt sig leva med. Det som de tycker är viktigt handlar om nära och kära. Många ängslades för anhöriga och att det skulle hända dem något. Och man ville inte heller oroa dom.

– Vad tycker personalen om de stötdämpande golven, frågar jag.

– I början upplevde de att jobbet blev tyngre. Golvet ökade rullmotståndet som gjorde att det var svårare att forsla utrustning. Jobbet blev mer ansträngande. Och i början fick man ont i fötterna och benen som de liknade vid träningsvärk.

Johanna berättar att även om arbetsbelastningen ökade var det självklart de positiva effekterna som övervägde genom att fallskadorna minskade.

– Dessutom fungerade golven som ljuddämpare. Ljudmiljön blev bättre, förklarar Johanna.

Johannas forskning handlar om att förebygga skador. Hon berättar att man brukar skilja mellan aktiva och passiva förebyggande åtgärder. Aktiva åtgärder innebär att det krävs en aktiv handling från personen i fråga för att få effekt. Som exempel att cyklisten tar på sig cykelhjälm eller att bilisten spänner fast säkerhetsbältet.

En passiv åtgärd kräver inga aktiva insatser från personen ifråga som till exempel vägräcken i trafiken. Fördelen är att det skyddar individen oavsett dennes agerande och kräver inte att personen ändrar sitt beteende.

– Stötdämpande golv är exempel på en passiv åtgärd som inte kräver beteendeförändringar vilket aktiva åtgärder gör.

Vi kommer in på frågan förebyggande åtgärder för äldre. Johanna säger engagerat.

– Kanske måste man börja tänka lite annorlunda. Att motivera människor att göra saker och ting är inte så enkelt.

– Det finns forskning som visar att äldre människor som bor hemma vill helst ha information om förebyggande åtgärder via media. Som till exempel Fråga doktorn på tv och sedan från dom som befinner sig i samma situation. Men dom vill inte ha information från sjukvården.

– Kanske handlar det om att sjukvården har för mycket pekpinnar, tänker jag.

Johanna tar exemplet broddar på fötterna som minskar risken för att ramla när gatorna är hala.

– Man måste ha livskvalité som ledstjärna när man utformar åtgärder. Från det att du får ut din brodd till att du har den på foten. Broddarna kan vara svåra att sätta på. Det kan vara svårt att ta av sig dem när man går in i affären.

– Vad kan man göra åt det då, undrar jag nyfiket.

– Man skulle kunna involvera broddgrupper i forskningsarbetet. Ge dom möjligheter att på allvar tycka till. Man skulle kunna koppla in designingenjörer som i samarbete med broddgrupperna utformar broddarna.

Klockan går och jag vet att Johanna har mycket att stå i för i morgon bär det iväg till USA. Jag rundar av och frågar vad hon gör på sin fritid.

– Jag har många intressen. Håller på med konsthantverk. Syr kläder och drejar. Sysslar med trädgårdsodling.

Det blir en liten paus. Och så säger hon glatt och engagerat.

– Jag har en passion för swingjazzen och olika dansstilar från 1930- och 1940-talet. Och så är jag engagerad i Sun City Swing som är en förening för alla som gillar att dansa Lindy Hop. Jag har också varit med om att starta de dansevenemang som äger rum en gång i månaden på King Creole shop och café här i Karlstad.

Bengt Starrin

Professor emeritus, Karlstads universitet

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Stötdämpande golv räddar liv

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!