Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Debatt

Satsningar för trygg sjukvård

Preliminärt 124,2 miljoner kronor till Landstinget i Värmland 2018.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Du ska kunna lita på att du får bra vård när du behöver den, oavsett vem du är eller var du bor. För mig duger inget annat som ambition för svensk hälso- och sjukvård. Därför gör regeringen nu de största satsningarna på svensk hälso- och sjukvård i modern tid – de satsningar som presenterades i den senaste budgeten innebär preliminärt 124,2 miljoner kronor för Landstinget i Värmland 2018. Det är bakgrunden till min turné för en trygg och modern sjukvård som jag gör runt om i Sverige.

I dag träffar jag bland annat ledningen för Landstinget i Värmland. Under hösten och vintern har jag träffat samtliga ledningarna för alla Sveriges landsting och regioner, personal och patienter i vården runt om i landet för en dialog om sjukvården.

Mitt självklara fokus är personalens förutsättningar. Ska vi klara av den sjukvård vi strävar efter, då hänger det på personalen. Att de är tillräckligt många, har en god arbetsmiljö och får använda sig av sin fulla kompetens. När vi ser problem som stängda vårdplatser och vårdköer beror det ofta på problem med kompetens- och personalförsörjning.

Många känner i dag oro inför att vården inte ska fungera när de behöver den. Att känna oro när man själv eller anhöriga är sjuka är naturligt. Men i den oron ska vi kunna känna trygghet i att vården finns där. Vi ska kunna lita på att kontakten med sjukvården fungerar snabbt och smidigt.

Därför gör regeringen stora satsningar på hälso- och sjukvården. I mitt möte med ledningen för Landstinget i Värmland kommer jag särskilt att lyfta tre områden: personalen, tillgänglig vård och en trygg förlossning.

Personalen ska ha tillräckligt många kollegor och rätt kompetens. Vi har sett att personalförsörjningen under många år har försummats. Därför satsar regeringen stort på personalfrågor, 2018 uppgår satsningarna till tre miljarder kronor. Till detta har vi gjort en satsning på utbildningsplatser för sjuksköterskor och bygger ut läkarutbildningen.

Vi ska korta väntan på vård. Tillgängligheten har försämrats under de senaste åren, det måste vi vända. Den första kontakten med vården är central. Därför ser vi ett behov av en skärpt vårdgaranti utifrån det förslag som utredningen God och nära vård har om att en medicinsk bedömning ska ges redan efter tre dagar.

En trygg förlossningsvård. Det är många som är oroliga över om vården ska finnas där när man väntar barn, och om personalen ska hinna med att ge en bra vård. Regeringen skjuter därför till en extra miljard om året i fem år, för fler anställda, en bättre arbetsmiljö, bättre eftervård och en sammanhängande vårdkedja.

Det är landstingen som levererar vård, men mitt uppdrag är att skapa bästa möjliga förutsättningar för dem att ge bästa möjliga vård. Regeringen gör historiskt stora satsningar, jag tänker följa upp att de kommer invånarna i Värmland till del. Det är genom investeringar vi löser vårdens problem och utvecklar den svenska modellen – inte genom skattesänkningar och privatiseringar.

Annika Strandhäll (S)

Socialminister

Rätta oss
1 / 1

I dag träffar socialminister Annika Strandhäll ledningen för Landstinget i Värmland. Foto: TT

Aktuell artikel (1 av 8)
Satsningar för trygg sjukvård

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!