Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Debatt

Prioritera det gemensamma

Medborgarnas förtroende för politiken skadas när det politiska spelet – och inte politikens innehåll – tillåts dominera dagordningen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

För oss socialdemokrater kan aldrig de främsta motståndarna vara andra partier. För oss är de främsta motståndarna orättvisor i samhället och hinder i människors vardag. Därför är det också politikens innehåll – hur vi bygger Sverige starkare och rättvisare – det som vi fokuserar på. Tyvärr kan jag konstatera att den nationella politiska dagordningen allt mer handlar om det politiska spelet. Detta skapar mer politikerförakt och i sin förlängning är det ett kraftigt hot mot demokratin.

Det är uppenbart att Moderaterna är stressade av sina dåliga opinionssiffror. Nu hotar de med att gå samman med Sverigedemokraterna för att fälla flera ministrar, med risk för att kasta ut landet i regeringskris eller nyval. Sedan 1974 har riksdagen röstat sju gånger om misstroendeförklaringar mot ministrar. Det är lika många som de borgerliga partierna har hotat med denna sommar.

Moderaterna verkar ha gett upp tanken på att försöka driva igenom sin politik. Nu försöker de istället skapa kaos i förhoppning om det ska hjälpa dem att vinna nästa val. Denna strategi riskerar att slå tillbaka mot dem själva i valet samt göra Sverige svårt att styra i framtiden – även för borgerliga regeringar. Det är inte att ta ansvar för Sverige och det är inte att ta ansvar för den politiska demokratin.

Politikens innehåll måste gå före det politiska spelet. Vi Socialdemokrater har och vill driva en politik för att bygga Sverige starkt inför framtiden. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har brutit med den tidigare regeringens skattesänkarpolitik. Istället har vi investerat i det gemensamma.

Sverige går oerhört starkt. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 13 år. finns knappt någon Det är människor i arbete som skapar tillväxt och utrymmer till satsningar på vår gemensamma välfärd och på minskade klyftor.

Tack vare att vi brutit med skattesänkarpolitiken har vi nu möjlighet att både satsa 20 miljarder mer på välfärden och på 10 000 fler anställda inom polisen. Tack vare att vi prioriterat det gemensamma har vi nu pengar att satsa på försvaret och på skolan. Tack vare en Socialdemokratiskt ledd regering kan vi sänka skatten för landets pensionärer. Det finns en hel del kvar att göra men det är så vi utvecklar och stärker den svenska modellen och bygger Sverige starkt inför framtiden.

Om ett år skall väljarna säga sitt om vilken väg man vill välja - kaos eller framtidstro.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Prioritera det gemensamma

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!