Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 16 januari - vecka 3
Debatt

Pensionera kärnkraften och palmoljan

Rösten från riksdagen

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det har varit en händelserik höst. Innan riksdagen öppnade i september gjorde jag en studieresa till Polen i förintelsens spår tillsammans med 11 andra riksdagsledamöter. Med på resan var också Max Safir, en av de få judar som överlevde förintelsen. Vi besökte koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau där Max tillbringade sina tonår. Vi reste till Bodzentyn, byn där han föddes och Kielce, staden där han växte upp. Och dödslägret Treblinka där Max hela släkt mördades.

Det var en omtumlande, lärorik och viktig resa. Nu är jag också ett vittne. Om du inte redan har gjort en studieresa till ett koncentrationsläger – gör det. Vi behöver bli många vittnen.

I Warszawa tog jag nattåget till Ukraina för att besöka Tjernobyl och kärnkraftsreaktorn som exploderade 1986. Det var en skrämmande och märklig känsla att vandra i spökstäder och byar i den avspärrade radioaktiva zonen krig Tjernobyl. Över 300 000 människor bodde här. Över 100 byar och 4 stora städer är nu helt öde.

Jag kommer att berätta om mitt Tjernobylbesök bland annat i Säffle den 26 november under rubriken ”Från Tjernobyl till 100 procent förnybart”. Det är MP Säffle som arrangerar.

100 procent förnybart har länge varit Miljöpartiets mål. Det är glädjande att de svenska kärnkraftreaktorerna nu pensioneras en efter en. Men vi måste också på sikt tanka 100 procent förnybart i våra bilar. På onsdag ska vi debattera och besluta om vilka bränslen som ska blandas in i fossilt bensin och diesel för att få en högre andel förnybart i vår tank. Regeringen har beslutet om ett bränslebyte där de som producerar drivmedel åläggs att minska utsläppen genom att blanda in mer och mer förnybart i drivmedlet.

För bara för att ett drivmedel är producerat av förnybara råvaror behöver det inte vara klimat- eller miljöbättre än fossila bränslen. Ett drivmedel som definitivt inte är det är palmolja eller palmoljans restprodukt PFAD. Palmolja är dåligt ur klimatperspektiv och leder också till skövling av regnskog med förlust av stora unika och oersättliga naturvärden. Utan ett regelverk som sätter stopp för att det blir PFAD som hamnar i våra tankar riskerar bränslebytet leda till större klimatutsläpp från trafiken och en ökande miljöförstöring. Samtidigt som benen slår undan för svensk produktion av förnybara drivmedel av restprodukter från hushållen, jordbruket och skogen.

Detta verkar inte var något som de borgerliga partierna, med centerpartiet i spetsen, förstått. Genom ett så kallat tillkännagivande till regeringen försöker de skjuta upp de regler som skulle sätta stopp för PFAD. Ytterligare ett bevis på hur ihålig centerpartiets och de andra borgerliga partiernas miljöpolitik är.

Jag ser fram emot onsdagens debatt. En debatt som inte bara kommer att handla om vad vi tankar våra bilar med. Utan också om andra saker vi måste göra för att minska trafikens utsläpp.

Stina Bergström (MP)

Rätta oss
1 / 2

Regnskog som skövlats för att producera palmolja, ett exempel på ett förnybart drivmedel som är katastrofalt ur ett klimatperspektiv. Att Palmolja ersätter fossila bränslen är ett problem som skribenten menar att Centerpartiet och de borgerliga partierna inte verkar förstå. Foto: TT

2 / 2

"Det är glädjande att de svenska kärnkraftreaktorerna nu pensioneras en efter en", menar skribenten efter ett besök i Tjernobyl. Foto: TT

Aktuell artikel (1 av 8)
Pensionera kärnkraften och palmoljan

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!