Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 19 januari - vecka 3
Debatt

Kravställningarna ett spel för galleriet?

Transport kritiskt till hur nya upphandlingar hanteras.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Transport har varit mycket kritiskt till Värmlandstrafiks (nedan kallat VT) sätt att hantera den nya upphandlingen. Det blir inte mycket bättre när vi nu kan konstatera att VT har gett ett företag som inte har några anställda och inte heller innehar F-skattsedel tilldelningsbeslut. Det är inte bara VT som anlitar eller ger tilldelningsbeslut på samhällsbetalde persontransporter utan att kontrollera att underentreprenörer följer lag och avtal.

Det vi tänker på är Arvika kommun och LSS-transporter. Företag som inte har egna trafiktillstånd får uppdraget, men det skall utföras av underentreprenörer som inte betalar skatt efter ordning. Transport undrar nu, är alla kravställningar i upphandlingarna ett spel för galleriet eller finns de där för att någon ska kontrollera att de följs? Och i så fall görs det? För den som är minnesgod kommer ihåg att vi tidigt när Keolis tillträde som ny aktör för VT, riktade stark kritik när vi signalerade att Keolis inte följde kollektivavtalet med Transport. VT borde då ha sagt upp avtalet, men detta skedde inte. Frågan nu är – kommer man att agera på samma vis om de nya aktörerna inte följer kollektivavtalet? Kontrollerar VT att underentreprenörer betalar skatt enligt ordning?

Transport har bjudit in ombudsman Nina Höijer i SAP-partidistrikt för att diskutera vårt ställningstagande och vår syn på vad som sker i Värmland med upphandlingar samt S-politiker som inte lyssnar på vad vi i Transport tycker och anser. Med tanke på att vi ganska snart befinner oss i en valrörelse och vi har partiföreträdare som inte verkar kunna föra vår talan, känns det som en kraftigt brant uppförsbacke inför stundande valarbete.

Mikael Ladman och Örjan Jakobsson

Ombudsmän i Transport

Rätta oss
1 / 1

Transports ombudsmän vill ha svar på flera frågor angående upphandlingar. Foto: Peter Bäcker

Aktuell artikel (1 av 8)
Kravställningarna ett spel för galleriet?

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!