Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 16 augusti - vecka 33
Debatt

Karlstadtösen tog tangon till Sverige

Foto: Arkiv

STARRIN SONDERAR: För 105 år sedan, i september 1913, tog Karlstadtösen Emma Meissner, megastjärna, skådespelerska och sångerska den argentinska tangon – den vackraste av alla danser – till Sverige. Premiären skedde på Oscarsteatern i Stockholm inför en entusiastisk och förväntansfull publik.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är den 6 september 1913. Spänning och förväntan i luften. För första gången i Sverige kommer det nu att dansas argentinsk tango inför publik. På Oscarsteatern i Stockholm. Spänningen är olidlig. Finklädda människor. Det har annonserats om saken i de stora dagstidningarna – Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. De som skall visa upp dansen är Emma Meissner och Orvar Björk. Emma Meissner är skådespelerska och sångerska. Henne känner publiken väl till.

Ja, vem var hon egentligen? Utan överdrift. En megastjärna. Född i Karlstad 1866. Skådespelerska och sångerska. Spelade in över 100 operetter, mer än 125 grammofonskivor och flera filmer.

Tangofeber i Paris

Den argentinska tangon uppstod i Argentina i slutet på 1800-talet och ansågs vara de obildade arbetarnas och emigranternas dans som ”fint” folk absolut inte befattade sig med.

Tangon kom att spridas till Paris i början på 1910-talet. Det var genom rikemanssöner som lärt sig tangon av de arbetande emigranterna på bordellerna i Buenos Aires. Men de vågade inte skryta med sina kunskaper eftersom tangon inte var fin nog i deras kretsar. År 1910 reste de till Paris, som var ett populärt resmål för rika Argentinare. Där kom det sig att de fick tillfälle att visa upp sina färdigheter. Det blev succé och tangon kom omedelbart på modet. Det uppstod tangohysteri och tangofeber.

Och inom något år hade tangon gjort en klassresa och blivit ett mode inom societeten i de stora städerna i resten av Europa, USA och Ryssland. Till Sverige, Norge, Danmark och Finland kom den under hösten 1913.

Men redan under våren 1913 började man rapportera om den i svenska tidningar. I Dagens Nyheter kunde man läsa:

– Tangon … är frisk, oblyg och nyckfull, förefaller närmast som en nattlig lek mellan ett smidigt tigerpar under ekvatorns svartblå, stjärnbesatta himmelskupa.

I Paris rådde som sagt tangofeber. Emma Meissner reste till Paris våren 1913 – inte för tangons skull – utan helt enkelt för en avkopplande semester. Där mötte hon tangon och ville absolut lära sig den. I Paris träffade hon Orvar Björk och de båda beslutade sig för att lära sig den nya dansen. Tog privatlektioner. Väl tillbaka i Stockholm ledde det till att de kontrakterades av Oscarsteatern för uppvisningar som skulle förmå stockholmarna att lära sig dansa tango.

För Dagens Nyheter berättar Emma Meissner om tangofebern i Paris.

– De äro fullkomligt galna därute… För Paris finns det bara ett enda som är värt intresse, och det är tango. Fullständiga febern! … Man är vilde, obildad, om man inte kan dansa tango.

Emma Meissner skriver på begäran från Dagens Nyheter en artikel om tango med rubriken ”En lektion i Tango”.

Tangon är svårare än jag från början trodde, skriver hon. Själv har hon lärt sig dansa de mer lättare turerna i dansen. Tangon är en promenaddans och fortsätter:

– Den är utomordentligt fin och graciös och dansas efter en vaggande, något seriös musik, närmast besläktad med Carmenmusiken.

Emma Meissner avslutar sin artikel med att uppmana de danslystna stockholmarna att lära sig den argentinska tangon:

– Ni kommer säkert att lära er den mycket fort. Det är en härlig dans. Man ångrar sig inte. Man dansar den med verklig passion, därför att den motsvarar vårt moderna sällskapslivs innersta smak. Men det behövs mjukhet, sinne för musikalisk rytm och takt – framför allt takt!

Även Svenska Dagbladet bevakade premiären på Oscars och skriver om den dans som man sa skulle uttränga Boston och One-Step. Tangopremiären var en succé. En vacker dans som utföres med smidighet. Men recensenten tvivlar på att den kommer att bli någon populär.

– Vår tids nervösa ungdom skulle aldrig ta sig tid att lära in de många invecklade och svåra turerna.

Stolt Karlstadtös

Emma Meissner, född Ekström, såg sig själv som en Karlstadtös. Och hon var stolt över sitt Värmlandsursprung. Som barn bodde hon på Drottninggatan 18. I samma hus som bagare Vendel som hon brukade sjunga för och för det få ”så många läckra pepparkakor som kunde rymmas i mitt förkläde”.

– Följaktligen kan jag med fullt fog göra anspråk på hederstiteln: värmländska.

Hon flyttade till Stockholm när hon var fyra år.

– Sedan dess har jag återsett min födelsestad flera gånger, då jag uppträtt som primadonna på Karlstad teater.

Emma Meissner var en gladlynt och trivsam person.

– Om den omständigheten att ”Sola i Karlstad” sken över mina barnaår har haft någon inverkan på min senare öden vet jag inte. Men nog är jag tacksam för att mitt liv mest förflutet i solsken. Några små lätta strömoln, som då och då dykt upp vid horisonten, räknar jag helt enkelt inte med. I en kuplett ur ”Don Cesar” – som jag ofta sjungit – finns hela min livsfilosofi koncentrerad:

– Skiner sol, höres åskan gå. Lika glad är jag ändå.

Kanske är det inte en slump att tangoföreningen i Karlstad heter ”Tango sol”. Emma Meissner har måhända haft ett finger med i spelet.

Man trodde att den argentinska tangon skulle bli den förhärskande dansen i Sverige och konkurrera ut alla andra danser. Men så blev det inte. Första världskriget bryter ut efter sommaren 1914 och intresset för den argentinska tangon mer eller mindre avstannade. Det blev fred 1918 och det glada 20-talet tog vid. Och tangon fick se sig omsprungen av foxtrotten som blev den dominerande dansen på de svenska dansbanorna. Men det finns ett nyvaknat intresse för den argentinska tangon med ett stort antal dansföreningar runt om i landet. Den argentinska tangon lever och frodas som aldrig förr.

Fotnot: Krönikan är ett utdrag ur en kommande bok med den preliminära titeln ”I afton tango” (författare: Bengt Starrin & Lena Steffner Starrin)

Bengt Starrin

bengt.starrin@kau.se

Rätta oss
1 / 2

Emma Meissner och Orvar Björck dansar tango på Oscars i Stockholm, september 1913.

2 / 2

Som barn bodde Emma Meissner på Drottninggatan 18. I samma hus som bagare Vendel.

Aktuell artikel (1 av 8)
Karlstadtösen tog tangon till Sverige

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!