Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Debatt

Håll ordning på faktauppgifterna

Foto: TT /

Zarah Leander-sällskapets grundare Jan Grönkvist träder (VF lördag 8 april) till försvar mot min recension som han uppenbarligen anser vara ett angrepp på Zarah Leander. Men det hade varit bra om han hade haft mer ordning på faktauppgifterna, skriver Gunvor Nyman i ett svar till Jan Grönkvist.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Låt mig från början slå fast: jag har inte påstått att Zarah Leander var nazist. Därmed släpper jag den tråden och övergår till att kommentera Grönkvists artikel.

Han skriver nedlåtande om Zarahs kunskaper och utbildning. Hon hade ju bara gått i flickskola och lärt sig ta hand om make, barn och hushåll. Hon kan inte ha begripit mycket av vad som hände i världen, menar han.

Men flickskolan var ingen hushållsskola. Det var det enda alternativet för flickor som ville studera vidare efter folkskolan. Endast pojkar fick gå i gymnasiet.

– Flickskolan var åttaårig och gav eleverna en bred och god utbildning, väl i paritet med vår tids gymnasium, skriver Beata Arnborg i biografin ”Se på mig!”

Zarah gick ut med goda betyg. Hon hade läst svenska, tyska, franska, engelska, matematik, geografi, kemi med mera. Endast i fransk skrivning fick hon underkänt, Grönkvist skriver att familjen Hedberg enligt Zarahs bror umgicks med judiska företagare i Karlstad. Det är säkert sant. Pappa Anders var både fastighetsmäklare och sågägare, och mamma Matilda drev flera butiker. Sannolikt ville familjen Hedberg, om inte annat så för affärernas skull, hålla sig väl med andra företagare.

Men de umgicks uppenbarligen också med aktivt verkande nazister. Albert Nelson, den Zarah i brev kallar ”Kära farbror Albert”, måste hon ha lärt känna som vän till familjen – var annars? Var han stod politiskt kan inte ha undgått Zarah. Han förekom exempelvis ofta i tidningsspalterna.

Alberts fru, även hon aktiv nazist, kallar Zarah ”tant Nelson”. Att hon och Zarahs mamma känner varandra framgår av bevarade brev i Värmlandsarkiv.

Jag återkommer till Nelson lite senare, men först Goebbels. Han gillade inte Zarah, påstår Jan Grönkvist.

Jovars, det gjorde han allt. De umgicks flitigt och mycket vänskapligt, berättar Beata Arnborg och hänvisar till rader av exempel.

Och när Zarah ansökte om visum till USA svarade hon själv på frågan om hur ofta hon träffat Goebbels:

”Femtio gånger… Säg hundra då. Jag vill inte ljuga”.

I Grönkvists refererade anekdot om Goebbels fundering över namnet Zarah – ”Låter det inte lite judiskt?” – missar han för övrigt poängen.

Zarah svarade nämligen blixtsnabbt:

”Och ni herr minister? Joseph!”

”Återigen genljöd katedralen av propagandaministerns gapskratt”, skriver Zarah i sina memoarer. Nog trivdes de tillsammans!

Att Goebbels ”frös ut” henne efter 1939 är inte heller sant.1940 bjöd han tvärtom henne hem till sig i ett taffligt försök att förföra henne. Ungefär samtidigt kunde han nöjt konstatera att filmbolaget Ufa hade förlängt kontraktet med henne i ytterligare två år.

Våren 1943 diskuterades nya filmkontrakt, men sedan Zarah i början av mars upplevt ett otäckt bombanfall flydde hon till Sverige.

I april ville Goebbels att Zarah skulle komma tillbaka till Tyskland. Han hade planerat ett möte med henne på hans kontor för att diskutera ett nytt filmmanus, berättar Beata Arnborg.

Zarah ville – eller vågade? – inte komma. Hon gjorde sig oanträffbar och hädanefter blev förhållandet kylslaget.

Även annat kan ha spelat in. Nu förekom uppgifter om att Zarah inte var så aningslös som hon låtsats. Hon anklagades för att ha spelat ett dubbelspel, till och med för att vara kommunist och anti-tysk. Hitler tog då helt avstånd från henne, vilket säkert påverkade Goebbels.

Men tiden går. Zarah tvingas inse att hennes kopplingar till Tyskland gör det svårt för henne att göra ny karriär i Sverige.

När så revypappan Gustav Wally vid nyåret 1944 frågar Zarah om hon vill bli primadonna i hans sommarrevy tackar hon ja. Men Wally ångrar sig.

Den 23 februari 1944 tar en bitter Zarah återigen kontakt med Ufa. Hon vill tillbaka till Tyskland där de förstår hennes storhet, men hon får inget svar.

Och här vill jag avsluta diskussionen om Zarah med att citera Beata Arnborg:

”Eftervärlden har hittills bara en, men väldokumenterad, sanning att hålla sig till vad gäller Zarah: den att hon inte var nazist. All annan information kan endast användas som indicier, men sammanställda tyder de på att hon var långt ifrån opolitisk. Snarare var hon en taktiker som inte bara såg till att tjäna pengar och göra karriär utan sannolikt utnyttjade sin ställning i Tyskland för att få upplysningar och måhända hjälpa andra”.

Till sist några ord om Albert Nelson. Att han var en ledande nazist, det visste varje läskunnig Karlstadsbo. Ändå tror jag att många skulle ha blivit chockade om de vetat hur fanatisk han var.

Han hatade judar. Han blev polisanmäld för ärekränkning sedan han skrikit glåpord åt två judiska damer i en hotellfoajé och han skrev till försvarsministern och krävde åtgärder mot de judar som han ansåg överbefolkade Skåne.

I en bok ”Fem år med Torsten Krüger” skriver J A Wallenberg om ett av flera möten med Nelson.

Nelson berättar att han blivit ”hövitsman” i förbundet ”Det nya Sverige”, bildat i Karlstad den 30 mars 1940. Han noterar att ”tysken går framåt, så nu kan sossedj-na packa ihop och resa till Skåne, där dom har kommit ifrån.”

– Tror kapten det blir bättre tider då, undrar Wallenberg.

– Tror! Det vet jag! Hela högen ska skjutas, det blir ett ohyggligt blodbad, men efteråt kommer det att blåsa friska vindar i gamla Sverige. Sverige är ett land för vikingar och inte för tjockhudade skånska parasiter!

– Det rådande systemet har berett väg för det utländska storkapitalet och en massa plattfotade och långsnablade individer. Mitt nya parti vill åstadkomma nationell samling och utestänga främmande folkelement, framför allt judar, röt Albert Nelson.

GUNVOR NYMAN

Rätta oss
1 / 1

”Låt mig från början slå fast: jag har inte påstått att Zarah Leander var nazist”, skriver Gunvor Nyman i ett svar till Jan Grönkvist.

Aktuell artikel (1 av 8)
Håll ordning på faktauppgifterna

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!