Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 19 oktober - vecka 42
Debatt

Frågorna hänger samman

Replik till Stig Hagberg 29 september

Centerpartiet Karlstad kan inte mer än hålla med om att klimatfrågan är oerhört allvarlig och att den behöver tas på största allvar. Det är en central del i vår politik.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Centerpartiet har som grundläggande mål att Sverige inom tjugofem år ska vara helt klimatneutralt och att vi senast 2040 inte ska generera några nettoutsläpp av växthusgaser. Vi driver aktivt en politik för att det här ska uppnås med förslag som ska förbättra till exempel järnväg, elbilsköp, och transportsektor.

Det är att ta ansvar i klimatfrågan!

Det ena utesluter dock inte det andra. Om Sverige ska kunna göra skillnad i exempelvis klimatfrågan måste vi också ha en trygg demokrati och möjlighet att göra de reformer som behövs. Det innebär att vi behöver ta ansvar även kring Sveriges militära säkerhet.

Stig skriver att en attack på Sverige i längden skulle innebära en attack på NATO. Det stämmer inte helt. Tillsammans med EU har vi Lissabonfördraget, där en solidaritetspakt är inskriven. Den innebär att om ett EU-land drabbas av en katastrof, en terroristattack, eller ett väpnat angrepp är de andra medlemsländerna skyldiga att ställa upp med resurser. Däremot finns det inga krav i klausulen på att det innebär militära resurser.

EU har dessutom varken en egen militär eller kärnvapen utan de tillhör de enskilda medlemsländerna. Det finns heller inga garantier för att något NATO-land som USA på något sätt skulle hjälpa Sverige i en krigssituation. Den garantin får vi bara om vi går med i NATO, något vi tycker att vi ska göra.

Vi lyfte redan i vårt första inlägg upp vikten av ett starkt IT-försvar, vilket Stig återkommer till i sitt svar. Han nämner problematiken med IT-attacker och att det ofta är ett första anfall på ett land.

Då mycket av Försvarsmaktens verksamheter är datoriserade är det av största vikt att vi har både förmågan och kunskapen att försvara oss mot IT-attacker, både från hackerorganisationer som suveräna stater.

Marie Högkvist

Christoffer Engkvist

Centerpartiet Karlstad

Rätta oss
1 / 1

I insändaren hävdas att det behövs ett starkt försvar för att kunna göra skillnad i klimatfrågan. Särskilt försvar mot IT-attacker lyfts fram. Foto: TT

Aktuell artikel (1 av 8)
Frågorna hänger samman

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!