Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 17 juli - vecka 29
Debatt

Forskning i poddformat

Starrin sonderar: I serien "Nyfiken på Forskning" berättar Nadja Neumann och Magnus Åberg om Forskningspodden vid Karlstads universitet. Sedan ett par år kan vem som helst, när som helst lyssna på hyperaktuell forskning och intressanta ämnen från Karlstads universitet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Karlstads universitet har en forskningspodd – en slags radio – där du kan lyssna på intervjuer med nykläckta doktorer som berättar om sina avhandlingar. Jag ska intervjua Nadja Neumann och Magnus Åberg som ansvarar för poddsändningarna. Jag är så nyfiken på vad de har att berätta.

Men först rattar jag in universitetets egen vetenskapsradio för att få en känsla och en bild av sändningarna. Jag väljer en av dem. Hör en röst säga:

"Du lyssnar på Forskningspodden från Karlstads universitet. Här möter du forskare som tar dig med på en upptäcktsresa i vetenskapen. Den här podcasten görs av publiceringsstöd vid universitetsbiblioteket. Hej och välkomna. Mitt namn är Magnus – och mitt namn är Nadja. Med oss har vi statsvetaren Magnus Lind som nyligen försvarade sin avhandling. Välkommen Magnus. Din avhandling heter Regionen och EU. Uppfattningar och attityder till EU-relaterade frågor i Västsverige".

Efter den introduktionen berättar Magnus Lind om sin avhandling. Lättlyssnat, informativt och berikande.

Jag träffar så Nadja och Magnus. Det är en av de vackra och varma dagarna i maj. Vi väljer att sitta ute och njuta av värmen.

– Vad är en podd? undrar jag.

– En podd är som ett radioprogram. Vem som helst kan gå in på universitetets hemsida www.kau.se/forskningspodden och klicka sig fram till forskningspoddarna, säger Nadja.

Nadja och Magnus berättar att de hittills spelat in 37 program som var och ett är mellan 15 till 20 minuter. I programmen kan man lyssna till nydisputerade som berättar om sina avhandlingar. Och det finns minsann mycket att välja på. Podden täcker en mängd forskningsområden.

En forskningspodd handlar om strömsnålare diskmaskiner och hur man kan minska maskinernas elförbrukning. En annan podd berättar om språkutvecklingen bland nyanlända barn i åldern fyra till 10 år.

Podden ”Att förändra butikens servicelandskap” tar bland annat upp vilken roll musiken spelar för våra butiksupplevelser och beteenden.

Är man intresserad av varför pilgrimsvandringar har ökat och att fler och fler människor väljer att göra den mödosamma vandringen till den heliga katolska staden Santiago de Compostella kan man lyssna på podden ”Pilgrimsvandring”.

I en av forskningspoddarna ställs frågan om man kan utnyttja de svenska kraftvärmeverken för produktion av annat än el och värme? Javisst, det kan man och hur det kan gå till får man veta om man lyssnar på podden ”Framtidens kraftvärmeindustri, mer än kraft och värme”.

Magnus och Nadja har valt att fokusera på just avhandlingar.

– En stor del av forskningen på vårt universitet utförs av doktorander, säger Nadja.

– Lägger man samman doktorsavhandlingar och licentiatavhandlingar här på universitetet så blir det cirka 50 per år. Vi ville hjälpa till att belysa deras forskning och sprida den till allmänheten, förklarar Magnus.

– Vi tyckte att de disputerade inte får den uppmärksamhet som de borde få, tillägger Nadja.

– Vi är inte unika eller först med det här. Det görs forskningspoddar på andra universitet. Men vi är ensamma om att fokusera på doktorandernas forskning, säger Magnus stolt.

Att skriva en avhandling görs inte i en handvändning. Det tar cirka fem år. Mycket slit. Långa arbetsdagar. Stor osäkerhet om och när artiklar blir accepterade för tryckning i vetenskapliga tidskrifter som för många doktorander är ett krav för att kunna disputera.

– Hur går inspelningarna till? undrar jag nyfiket.

– Vi ber dem berätta om resultaten och om vad avhandlingen handlar om, säger Magnus.

– Och att undvika svåra ord så att allmänheten ska kunna förstå, tillägger Nadja.

Poddarna spelas in i en inspelningsstudio och ansvarig för ljudupptagningarna är Martin Lindkvist som är medieproducent på universitetet.

– Vad vet ni om lyssnarna, undrar jag?

– Vi vet att antalet lyssnare varierar. Men det är två poddar som laddats ned över 500 gånger. Den ena handlar om kroniskt sjuka barn, berättar Nadja.

Magnus och Nadja hoppas att podden kan bidra till att bryta barriärerna mellan akademin och allmänheten och främja öppenhet och dialog mellan forskare och det omgivande samhället.

– Det finns så mycket spännande forskning här på Karlstads universitet och det vore kul om vi kunde få fler att bli intresserade, säger Nadja.

Biblioteket arrangerar också föreläsningsserien ”Möt en forskare” en gång i månaden där forskare presenterar sin forskning för allmänheten. Den har pågått i tre år och sker på lunchtid för att så många som möjligt ska kunna vara med.

Podden har också lett till att de som medverkar har fått en ökad förståelse för sin egen forskning.

– Några av doktoranderna har sagt att de fått en positiv snurr på sig själva. Fått mer medieljus på sig. Det ena har gett det andra, berättar Magnus.

Magnus och Nadja ingår i enheten Forskarstöd på universitetsbiblioteket. På den enheten arbetar ett tiotal personer. Magnus är bibliotekarie och Nadja förlagsredaktör.

– Många har den föreställningen att ett bibliotek är ett ställe där man bara förvarar och lånar böcker. Men moderna bibliotek, som vårt universitetsbibliotek, har en rad andra uppgifter. Bland annat att stödja och sprida forskning.

Magnus och Nadjas styrka är att de har en gedigen forskarbakgrund. Magnus har en doktorsexamen i etnologi från Göteborgs universitet och Nadja en doktorsexamen i molekylärbiologi från Stockholms universitet. Tillsammans täcker de in humaniora, samhällsvetenskap och naturvetenskap.

– Vi har fått en del önskemål om att utvidga poddradion till att omfatta även annan forskning än den som utförs av doktorander, berättar Nadja.

– Det kommer förhoppningsvis! Men vi är inte där än, säger Magnus underfundigt.

Bengt Starrin

Professor emeritus, Karlstads universitet

Rätta oss
1 / 1

Sedan ett par år tillbaka kan vem som helst lyssna på hyperaktuell forskning och intressanta ämnen från Karlstads universitet i Forskningspodden.

Aktuell artikel (1 av 8)
Forskning i poddformat

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!