Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
Debatt

Fler i arbete är fortfarande viktigast

Den efterlängtande våren är tillbaka på riktigt, vägarna börjar bli torra av den varma vårsolen. Vilket påminner mig om när jag var liten och spelade kula.

Artikeln fortsätter efter annonsen

När gänget var samlat var det bara att sätta ner hälen och snurra något varv eller vicka fram och tillbaka så att hålet var lagom stort. Därefter sprang man bort på lagom avstånd och drog ett streck, spelplanen var klar och det var bara att börja kasta stenkulan eller glaskulan i bästa fall.

I höstas träffade jag en i det gamla gänget i Ekshärad och fick möjligheten att se lite av hans och en kyrkvaktmästares vardag. Det är alltid lika spännande att få följa med och få en inblick från insidan från andras utmaningar och möjligheter i jobbet. Vilket bara får mig att känna mig ännu säkrare på att vi aldrig skall döma någon, för vi vet aldrig vad var och en fyller sin ryggsäck med. Tänker bara på mig och min kompis Roger, dessa två buspöjkera från Exhär där en i dag är riksdagsledamot och är med och stiftar lagar, och den andra är med och ser till att det blir ett värdigt slut när livets resa är över.

Jag tänker på alla som kommer till Sverige, kvalificerade individer från olika yrkesområden. Inte bara flyktingar från krig och förtryck, utan även de som lämnar pågående ekonomiska kriser runt om i världen för att arbeta i Sverige.

För ett tag sen hade jag möjligheten att träffa ett gäng unga läkare från Grekland och Cypern som berättade om sina erfarenheter och utmaningar för att komma in i det svenska systemet. Allt från det byråkratiska krånglet med personnummer, att börja studera, hitta bostad för att tillslut komma in som arbetare och som läkare i Sverige.

Det måste vara enkelt att ta sig ut på spelplanen när man vill vara med och spela. Jag är övertygad att om vi bara är lyhörda för inspel om hur vi kan göra det bättre när det gäller integrationen eller arbetslivet, så kommer vi att klara de flesta utmaningarna. Nyckeln är fortfarande utbildning om du är lite rostig och vi måste matcha vårt stora arbetskraftsbehov.

Fler i arbete är fortfarande den viktigaste frågan, för när alla är med och bidrar, då klarar vi även välfärdens stora utmaningar. Därför måste vi se och ta tillvara och skapa möjligheter för alla oavsett vad ryggsäcken är fylld med.

LARS MEJERN LARSSON (S)

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Fler i arbete är fortfarande viktigast

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!