Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 19 januari - vecka 3
Debatt

"Demokratin glider oss ur händerna"

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det är dags att som nyårslöfte lova att åter stå upp för och värna demokratin.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Efter mitt tidigare inlägg i VF:s spalter, ”Vad hände med demokratin?”, har utöver det positiva bemötandet landat flera negativa och kritiska inlägg på sociala medier.

”Varför försvarar du demokratin, det är ju ett förlegat samhällssystem? Folk har ju i demokratins namn fattat vansinniga beslut.” …och i samma anda… ”Ditt sätt att prata om demokrati förstår ju inte att vi måste ha riktiga experter som fattar de viktiga besluten. Vanligt folk har inte den kunskapen. Det krävs att vi lämnar demokratin för andra beslutsformer.”

När jag hör denna typ av argument mot demokratin, att det demokratiska samhällssystemet inte är funktionsdugligt, känns det igen från högerns historiska aggressiva motstånd mot allmän rösträtt, men i lite nygamla kläder. Demokratin är inte effektiv nog och den har för stora förhoppningar gällande vad folket kan åstadkomma. Det är de kunniga experterna som skall styra, inte det okunniga folket. Detta är sekelgamla argument till försvar för ett fåtalsvälde.

Det oroväckande är, att den marknadsliberala tankesmedjan Timbro nyligen har gett ut ”Efter demokratin. Argument för ett nytt styrelseskick”, en förskönande titelförändring av originalet, ”Against Democracy”, av den amerikanske liberale filosofen Jason Brennan vid Universitetet i Georgetown. En bok som nu sprids över hela Europa. Timbro lanserar en text, som direkt uttrycker att den allmänna rösträtten har lett och leder till bedrövliga beslut och att demokratin inte kan lösa samhällets problem. Det kan bara de som sitter inne med kunskaperna, till skillnad från det okunniga, liknöjda och soffliggande folket, som dessutom består av stora grupper av våldsamma huliganer, skriver Brennan utan omsvängningar i sin bok. Brennan pläderar för det han kallar ett ”epistokratiskt” system – samhälleliga beslut måste baseras på kunskap. Han redogör för en beslutsprocess med saklig prövning, där endast kunniga medborgare får delta. Vilka som konkret är dessa kunniga och har denna kompetens, undviker han att gå in på. Nina Björk ifrågasätter i Dagens ETC Jason Brennans tankar och undrar över hur det kan komma sig att hans anti-demokratiska idéer accepteras av så många liberaler. Borde inte socialliberaler tvärtom placera Jason Brennan bland de mörka krafter som hotar vår demokrati?

Christer Sturmark, Förbundet Humanisternas ordförande och chefredaktör för tidskriften Sans, intervjuar Jason Brennan i tidskriften Sans nr 4, 2017. Intervjun visar att Jason Brennan strävar efter en form av kunskapsstyre; några få skall få rösta, inte alla, och rösterna skall viktas olika utifrån kunskaper. Det märkliga och oroväckande är att Sturmark inte kommenterar Jason Brennans anti-demokratiska förslag, där det okunniga folket inte längre skall ha rösträtt, utan nöjer sig med att konstatera ”I praktiken kanske ogenomförbart men intressant som tankeexperiment”. Vart tog Förbundet Humanisternas ordförandes försvar för demokratin vägen?

Denna attack på det demokratiska politiska systemet från den liberala högern både i Sverige och runt om i Västvärlden har både formen av ett öppet hot och mer sofistikerade texter med akademisk förankring, är det något som oroar våra politiker?

När Håkan Juholt, som nybliven ambassadör på Island, intervjus i SvD uttrycker han en oro för att vi håller på att förlora demokratin och att det är troligt att hans eget barn kan komma att leva i en diktatur. Kulturminister Alice Bah Kuhnke och Utrikesminister Margot Wallström reagerade på Juholts uttalande och menade, att det var anmärkningsvärt att en ambassadör inte förde fram korrekta bilder av vårt land. Huruvida Juholt inte betett sig korrekt som ambassadör är för mig en underordnad fråga, om än inte oviktig. Jag själv har inte samma dystopiska uppfattning om framtiden som Juholt, däremot är det betänkligt att ledande politiker inte vill se och på så sätt underskattar det som Juholt lyfte fram; att Sverige redan i stor utsträckning blivit ett land präglat av ”…ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar. Demokratin glider oss ur händerna. Färre vill bli folkvalda, partierna tonar ned ideologin.”

Till detta kommer det faktum, att antalet demokratier i världen har minskat och antalet ledare med auktoritära värderingar har ökat, vilket våra politiker borde vara högst oroade över. Demokratin har historiskt krävt många politiska strider att bygga och utveckla. Det är dags att som nyårslöfte lova att åter stå upp för och värna demokratin både som formellt system och som värdeinnehåll.

Stefan S Widqvist

Rätta oss
1 / 1

Sveriges nyblivne ambassadör på Island (som här tar en selfie tillsammans med sin partner vid en geiser) hamnade snabbt i blåsväder då han uttryckte sin oro för att vi håller på att förlora demokratin.

Aktuell artikel (1 av 8)
"Demokratin glider oss ur händerna"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!