Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 16 januari - vecka 3
Debatt

Barnen drabbas alltid hårdast

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vi måste fortsätta att utveckla den svenska modellen som är både enkel och genial. Visst står vi inför skrämmande utmaningar men inte lika skrämmande som budskapet från de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna som vill genomföra skattesänkningar som drabbar de yngsta och äldsta i samhället.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Som flera andra riksdagsledamöter och statsråd och lokala förtroendevalda har jag engagerat mig i projektet ”Allas rätt till kunskap” eller ”100 million” som handlar om alla barns möjligheter att gå i skolan. Ett projekt som initierades av Nobelpristagaren Kailash Satyarthi. Jag hade förmånen att få delta i fredags (20/10) i en åttondeklass på Rudsskolan i Karlstad som redovisade slutarbetet av sin undersökning kring varför inte alla barn i världen går i skolan. Vi hade bra diskussioner och de gav också förslag på lösningar såsom stärkt lagstiftning mot barnarbete, ökade resurser till att bygga skolor och utbilda lärare. Därutöver hade vi också en diskussion det läge som många barn i världen befinner sig i idag och att det inte är så många generationer bakåt som barn i Sverige också befann sig i en liknande situation. Alltså att de var tvungna att jobba för att bidra till familjens försörjning istället för att gå i skolan. Vad är det som hänt i Sverige som lett till att vår situation förändrats?

Det handlar om politik. Framförallt 1842 års skolstadga som sa att alla barn skulle erbjudas att gå i skolan. Och sedan har många andra bra beslut följt på det men det allra viktigaste handlar om hur vi genom åren valt att fördela våra gemensamma resurser. Att vi som välfärdsland bestämt oss för att alla människor ska bidra efter förmåga, genom att betala skatt både på arbete och konsumtion, och sedan få av samhället efter behov. Det är så enkelt och så genialt.

Denna svenska modell måste vi fortsätta att utveckla och det finns en del saker som vi behöver se över. Vi har stora utmaningar, bland annat med att fattiga kvinnor inte ökar sin livslängd. Det är skrämmande och något vi genast borde sätta tänderna i.

Men det som skrämmer mig ännu mer är budskapen från de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. Moderaterna säger ”det ska löna sig att jobba”. Som om alla som på grund av olika orsaker just för tillfället inte jobbar är några slags fifflare. Man kan bara se på hur äldre behandlades under deras regeringstid då pensionärerna fick betala mer i skatt än de som jobbade. Orättvist. Liberalerna vill ge 80 procent av det utrymme som finns i nästa budget till män, varför då kan man fråga? Sverigedemokraterna är det enda parti som inte vill höja barnbidraget.

Med ett borgerligt styre i Sverige blir det mindre pengar till det gemensamma, till skolor, till äldreboende, till vägar och järnvägar och till högre utbildning. Det säger sig självt att det blir facit om man minskar på människors skatter, särskilt på de människor som har de högsta inkomsterna. Och så låter man de som har de allra största behoven få betala detta. Det är inte rättvist och faktiskt oerhört dumt.

Som en elev sa under redovisningen ” det är inte barn som startar krig, men det är barn som drabbas hårdast”. Så är det i vårt samhälle också. Det är alltid barnen som drabbas hårdast om vi skär ner på det gemensamma.

Så att leva i ett samhälle där vi har en regering som dels betalar av 40 miljarder på statsskulden och dels investerar lika mycket i vår gemensamma framtid, det tycker åtminstone jag är mycket bättre än att ha en regering som prioriterar skattesänkningar.

Gunilla Svantorp (S)

Riksdagsledamot Årjäng

Rätta oss
1 / 1

Insändaren tar avstamp i när skribenten deltog när en klass på Rudsskolan redovisade slutarbetet av sin undersökning kring varför inte alla barn i världen går i skolan, för att sedan leverera kritik mot skattesänkningar drabbar de yngsta och äldsta i samhället.

Aktuell artikel (1 av 8)
Barnen drabbas alltid hårdast

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!