Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 18 januari - vecka 3
Debatt

Badhus och skolor hör inte ihop

Får man använda vilka argument som helst i debatten inför folkomröstningen?

Artikeln fortsätter efter annonsen

Nej, inte om man är seriös. Då får man faktiskt hålla sig till sakfrågan. Professor em. Mats Ekholm, som bjudits in till majoritetens informationsträffar var mycket tydlig med att folkomröstningen handlar om en eller två högstadieskolor, inget annat.

Vad är en folkomröstning? Det är medborgarnas möjlighet att få säga sin mening i en specifik fråga när de upplever att de folkvalda politikerna inte går i takt med väljarna.

Alla vi som sitter i kommunfullmäktige har fått ett förtroende av medborgarna att företräda dem för en mandatperiod. Det mandatet ska förvaltas på bästa sätt, för alla medborgares bästa, med grund i det valprogram man presenterade inför valet. Allt som beslutas ska vara lagligt, lämpligt och finansierat.

När majoritetens företrädare (S+C+V) sockrar budet och säger att väljarna kan få ett badhus om de röstar för ”storskolan”, så välter de över det ansvar de själva fått som kommunpolitiker. Man kan faktiskt säga att de avgår från sitt ansvar. Medborgarna har bett att få säga sin mening i frågan om en eller två högstadieskolor, inte besluta om prioriteringar i investeringsbudgeten.

Jag har träffat flera Hammaröbor som är tveksamma att rösta alls, eftersom de tycker att det är så svårt att veta konsekvenserna. De känner att de inte vill ta det ansvaret. Det är ett tydligt tecken på att majoriteten inte har hållit sig till sakfrågan i sin argumentation.

Majoriteten har ett väldigt stort ansvar att hantera information och beräkningar på ett seriöst sätt. Det är de som formulerar uppdrag, beställer utredningar och som har hela kommunhusets resurser till sitt förfogande. Opposition och medborgare kan granska underlag och ställa frågor. Det är alltså inte en jämbördig situation, därför är det så allvarligt när majoriteten brister på det området. Några exempel på detta är den första kostnadsberäkningen från Sweco som undanhölls i flera veckor och osäkerheten i den andra kostnadsberäkningen som ”glöms” bort till förmån för att presentera en enda siffra, som om den vore en objektiv sanning.

Det riktiga lågvattenmärket inträffar när man likt en försäljare erbjuder nåt på köpet. Jag minns en stor reklamkampanj med Dogge Doggelito, ”Värsta feta dealen, du får en cykel på köpet” – i det här fallet skulle du få ett helt badhus. Tro inte att de frågorna hör ihop, för det gör de inte. Och det är inte badhus du ska rösta om, det är antalet högstadieskolor, inget annat.

Mattias Joelsson

Gruppledare KD, Hammarö

Rätta oss
1 / 1

"Medborgarna har bett att få säga sin mening i frågan om en eller två högstadieskolor, inte besluta om prioriteringar i investeringsbudgeten". Foto: Peter Bäcker

Aktuell artikel (1 av 8)
Badhus och skolor hör inte ihop

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!