Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 16 augusti - vecka 33
Debatt

Arbetskläder borde vara en självklarhet

Kommunal har under många år haft med sig frågan om arbetskläder till förhandlingsbordet. Vi kommer fortsätta med det – tills en lösning är på plats. Det skriver Tobias Baudin, förbundsordförande, Kommunal, och Kerstin Johnson, avdelningsordförande i Kommunal Västra Svealand.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Alla som någon gång hämtat barn i förskolan förstår att personalens kläder lever ett hårt liv om dagarna. Inte minst snöslaskiga perioder, när barnens täckbyxor i princip står av sig själva i kapprummet.

Många timmar spenderas utomhus oavsett regn, snö och minusgrader. Aktiviteter äger rum i sandlådor, på leriga gräsmattor och gärna i anslutning till vattenpölar. Inomhus utforskas olika material såsom klister, lera, tuschpennor och målarfärg. Det äts och dricks vid flera måltider. Många möten sker på golvet.

Och oavsett inne eller ute – så kommer personalens kläder i kontakt med kroppsvätskor av olika slag. Det kan vara tårar, snor, blöjbyten, hjälp vid toalettbesök eller någon liten som kastar upp maten. I allt detta borde arbetsgivaren ta ett ansvar. Som regel, alltid och överallt. Men så är det inte idag.

Det borde vara standard för arbetsgivare inom barnomsorgen att tillhandahålla funktionella arbetskläder. Det tycker inte bara vi inom Kommunal utan också 81 procent av svenska folket. Det stod klart när vi med hjälp av Sifo undersökte frågan i februari i år.

Inom många mansdominerade branscher är arbetskläder närmast en självklarhet – fastighetsskötare, maskinister, bussförare, parkarbetare, vaktmästare. Ibland beror det på uniformskrav eller att de klassas som skyddskläder, men inte alltid. Då är marknadsföring, att profilera en yrkesskicklighet och undvika slitage på privata plagg skäl som tas på allvar.

Inom kvinnodominerade branscher ser det annorlunda ut. Om du får arbetskläder eller inte beror ofta på var i landet och för vilken arbetsgivare du jobbar. Förskolan är ett tydligt exempel, trots att personalen sliter hårt på privata kläder varje dag.

Kommunal har under många år haft med sig frågan om arbetskläder till förhandlingsbordet. Vi kommer fortsätta med det – tills en lösning är på plats. För vi vet hur viktig den här och det är uppenbart hur den påverkar både vardagen på jobbet och privatekonomin.

Men det finns också andra aktörer som kan ta täten och få till en förändring. Smarta arbetsgivare, modiga och kloka politiker.

Här kan vi nämna Degerfors kommun som ett bra exempel där barnomsorgspersonalen får arbetskläder för både inom- och utomhusbruk samt arbetsskor. Självklart borde fler följa efter.

Personalen inom barnomsorgen är inte bara avgörande för våra minstas tillvaro och start i livet. Deras yrkesskicklighet säkerställer också att föräldrar, med vetskap om att barnen har det bra, kan gå till sina jobb och betala skatt. Det gör arbetsvillkor – såsom tillgång till arbetskläder – till en framtidsfråga. Och inte bara för alla som arbetar inom barnomsorgen, utan också för föräldrar och samhället i stort.

Tobias Baudin

Kerstin Johnson

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Arbetskläder borde vara en självklarhet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!