Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 18 januari - vecka 3
Brott

Misstänkt brott bakom tvätteritjänster

Foto: LISA ABRAHAMSSON / TT

Konkurrensverket har gett Västra Götalandsregionen i uppdrag att redovisa sin försäljning av tvätteritjänster till andra kommuner och landsting.

Man misstänker att tjänsterna strider mot både kommunal- och konkurrenslagen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Landstinget i Värmland håller just nu på med en upphandling gällande tvätteritjänster i sina verksamheter. Men det kan kantas av ett bakslag.

Företaget Textilia har anlitat experter från Bokwall Rislund advokatbyrå som ska granska tvätteriverksamheten hos Västra Götalandsregionen då man misstänker att denna strider mot flera regler.

I ett meddelande skriver man nämligen följande:

"Bedömningen visar att tvätteriverksamheten med största sannolikhet strider mot såväl kommunallagen som konkurrenslagen och får allvarliga effekter på konkurrensen. Västra Götalandsregionens skattefinansierade tvätteriverksamhet stänger ute privata alternativ från betydande kundunderlag och förhindrar långsiktiga nyinvesteringar och nyanställningar."

– Västra Götalandsregionen har genom Tvätteriet i Alingsås länge agerat utanför den kommunala kompetensen på den konkurrensutsatta marknaden. Framför allt sker en omfattande försäljning till Landstinget i Värmland. Förutom att konkurrensen begränsas riskerar detta i praktiken innebära att skattebetalarna i Västra Götalandsregionen subventionerar tvätteritjänster till sjukvården i Värmland eftersom det inte finns några garantier att Tvätteriet i Alingsås tar ut erforderlig kostnadstäckning vid sin försäljning till Värmland, säger Fredrik Lagerkvist, vd på Textilia i pressmeddelandet.

Konkurrensverket har nu beordrat Västra Götalandsregionen att redogöra för sin försäljning av tvätteritjänsterna till bland annat Värmland, men även andra kommuner och landsting. Senast den 21 december ska redovisningen vara inlämnad. Man ska även beskriva i detalj om sin verksamhet.

Rätta oss
1 / 1

Textilia har bett advokater att granska Västra Götalandsregionens tvätteriverksamhet.

Aktuell artikel (1 av 8)
Misstänkt brott bakom tvätteritjänster

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!