Fredag, 22 september - vecka 38
Brott

Det behövs fler poliser

Polisen i Värmland om behovet av extra personal:

10 000 fler poliser behövs i landet, eller 20 000. Så gott som alla politiska partier har gått ut och talat om att utöka polismyndigheten med tusentals fler anställda efter valet nästa år. Men hur många anser polisen själva att de behöver?

– 40-50 poliser till hade gjort stor skillnad, säger Lars Wirén, polischef i Värmland.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sedan drygt två år tillbaka är polisen en enda myndighet uppdelad på sju regioner. Värmland tillhör region Bergslagen tillsammans med Örebro och Dalarna. Lars Wirén förklarar att bara tio procent fler polisanställda hade gjort stor skillnad.

– Hade det funnits 40-50 fler poliser redan nu hade vi haft en helt annan situation. Då hade vi kunnat ha områdespoliser och haft en helt annan synlighet än vad vi har i dag. Utredningsverksamheten hade också blivit bättre, säger han.

Problemet är både att det saknas pengar till att anställa fler och att det inte finns färdigutbildade poliser att anställa. Från och med i höst har kraven sänkts något för att bli antagen till polisskolan och reglerna har gjorts om angående placeringsort.

Nytt är att polisaspiranterna redan från början vet var de ska arbeta när utbildningen är klar. Fördelningen över landet sker redan vid antagningen och aspiranterna gör sedan praktiken på placeringsorten.

– Det är en väldigt välkommen förändring. Nu har aspiranterna mycket bättre möjlighet att planera sina liv, säger Olov Augrell, personalchef för polisen region Bergslagen.

Poliserna kommer att bli fler om några år i landet, eftersom antalet utbildningsplatser på Polishögskolan har fördubblats på några år. Så att platserna inför höstens kursstart inte är fyllda är inte så konstigt, menar Olov Augrell, som tror att utbildningsplatserna kommer att fyllas upp på sikt.

– De siffror man pratat om från politiskt håll handlar om en ökning av personal utanför de pensionsavgångar som behöver ersättas. Det är klart att 10 000 fler anställda i landet skulle vara välkommet och skulle innebära en kraftig tillväxt, men vi får se om något av förslagen sedan passerar riksdagen också, säger han.

Polisens presstalesperson Stefan Dangert, som arbetat som polis i Dalarna i många år, anser att det inte räcker med att prata om att det behövs tusentals fler poliser.

– Det behövs också en ordentlig analys av vad de ska göra och var de behövs. Den delen saknar jag i debatten, säger Stefan Dangert, som påpekar att områdena fick anställa ett antal fler poliser för några år sedan. Men efter pensionsavgångarna blev trots allt inte resultatet ett nämnvärt extra tillskott.

– Med facit i hand blev det 0,7 procent fler poliser i Dalarna. Totalt sett har vi - och Värmland - för få resurser.

Men omorganisationen till en enda myndighet har lett till att vissa bemanningsfrågor blivit betydligt enklare och effektivare.

– Som att skicka folk till de områden som behöver förstärkning. Det går väldigt bra och fort nu, tidigare var det ett väldigt administrativt krångel så fort något sådant skulle ske.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Det behövs fler poliser

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!