Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 17 juli - vecka 29
Bandy

Målvaktslöftet tvångsutvisas

Foto: Håkan Strandman

AFG Karlstad Bandy har skakats av att flera av spelarna dragits med utvisningshot. Nu är det verklighet för talangfulle målvakten Zakarya Afzali som ska skickas tillbaka till Afghanistan.

– Jag blev skogstokig när jag fick höra om det. Hur tänker Sverige? säger tränaren Thomas Österdahl.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Eldsjälarna Thommie Larsson och Thomas Österdahl har drivit integrationsprojektet i AFG Karlstad Bandy sedan 2014.

I år var tanken att de ensamkommande ungdomarna från Afghanistan skulle ha ställt upp i B-VM men administrativa problem satte stopp för lagets medverkan. Dessutom har många av spelarna fått besked om att de inte ska få stanna i Sverige – vilket också har ställt till problem.

– Det har varit väldigt oroligt i leden. I vintras var det fyra, fem killar som fick besked om att de inte skulle få vara kvar och sedan har de överklagat gång på gång, säger Österdahl.

Men nu har målvaktslöftet Zakarya Afzali, som flydde till Sverige 2015, fått ett tredje avslag från Migrationsverket som inte anser att han har tillräckliga skäl att stanna i Sverige, något Expressen var först att rapportera om.

Under tisdagen skulle Afzali ha infunnit sig på Migrationsverket i Uppsala – för att sättas i förvar och därefter utvisas till Kabul, Afghanistan.

– Jag vet inte hur det har gått eller var han är. Men det är en otroligt tuff situation för honom, säger Thomas Österdahl.

Besviken

Han är djupt besviken och irriterad över hur ärendet har hanterats.

– Det här handlar egentligen inte om Zakarya, det är mer hur vi tänker generellt i Sverige. Ska vi inte låta ungdomar som sköter sig, lär sig språket och försöker anpassa sig till ett liv i Sverige få stanna utan i stället skickas tillbaka till ett land som är livsfarligt? Vart är vi på väg? säger han.

Vad som händer nu vet inte Thomas Österdahl men han lider med Zakarya Afzali och även bandylaget.

– Vad gäller laget mister vi vår målvakt – en kille som dessutom skulle ha kunnat stå i division 1 kommande säsong. Han har tagit stora steg och skulle kunna bli en väldigt bra bandymålvakt.

Zakarya Afzali har pratat med Expressen och säger följande:

– De säger att jag har inget bevis, inget ID-kort. De kan inte acceptera min information, min berättelse. De tror att jag ljuger. Om allt jag har berättat för dem, vart jag kommer ifrån, varför jag kom till Sverige, varför jag inte kan åka tillbaka till Afghanistan.

– Det är ett land som jag inte känner till. Jag har ingen familj, inga kompisar där. Jag är helt ensam i det landet.

I migrationsdomstolens beslut går det enligt Expressen att läsa: ”Domstolen anser att de skäl som han har redogjort för inte är tillräckliga för att han ska kunna beviljas uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov".

– Den bedömning som både Migrationsverket och migrationsdomstolen har gjort är att den sökandes berättelse går i strid med den landinformation som vi har om Afghanistan i relation till det han uppgivit. Han har uppgivit motstridiga uppgifter, och har alltså inte kunnat göra sina asylskäl tillförlitliga, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket till tidningen.

Rätta oss
1 / 2

AFG Karlstad Bandy med målvakten Zakarya Afzali liggande i gul tröja. Nu ska Afzali tvångsutvisas.

2 / 2

Zakarya Afzali.

Aktuell artikel (1 av 8)
Målvaktslöftet tvångsutvisas

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!