Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 17 juli - vecka 29
Ledare

Vin(s)tvalet 2014

Om Socialdemokraterna tar ställning mot vinster i välfärden blir valet 2014 ett nytt kosackval, menar Widar Andersson. Opinionen tyder på att han har fel.
Artikeln fortsätter efter annonsen

I skolan behövs behöriga lärare som rustar eleverna med kunskap för resten av livet, skolbibliotek där elever inspireras att läsa och bra skolmat så att koncentrationen kan hållas uppe hela dagen. På slöjden tillämpar man sina kunskaper i matte och fysik på ett kreativt sätt, samtidigt som man lär sig att laga kläder och att skruva ihop bokhyllor. I idrotten lär man sig att ta hand om sin egen hälsa. På alla dessa punkter har privata skolor som drivs av vinstintressen gång på gång visat sig vara sämre än kommunala skolor.

På Caremas äldreboenden tvingas äldre ligga i sin egen avföring timmar i sträck på grund av personalbrist, samtidigt gjorde Carema en vinst på 624 miljoner 2010. Detta motsvarar kostnaden för att anställa över 1 200 sjuksköterskor. Carema är inget undantag. Enligt SNS rapport om konkurrensens konsekvenser har privata äldreboenden som drivs med vinst i genomsnitt tio procent lägre bemanning jämfört med kommunala äldreboenden.

Trots allt detta hävdar Widar Andersson, före detta socialdemokratisk riksdagsledamot som nu får sin lön från ett privat företag i välfärdsbranschen, att det inte finns någon problematik med vinster i välfärden (DN-debatt 24/7). Andersson verkar uppskrämd av LO-kongressens ställningstagande mot vinst i välfärden. Han varnar för att valet 2014 kan bli Vinstvalet, vår tids kosackval. Om Socialdemokraterna ansluter sig till LO:s linje kommer väljarna skrämmas bort, menar han. Men i verkligheten förhåller det sig precis tvärt om.

Forskare vid Umeå Universitet har i en stor studie följt medborgarnas syn på välfärden sedan 1980. I den senaste undersökningen, som publicerades hösten 2010, slår de fast att en majoritet av väljarna är mot vinster i välfärden. Också Novus opinionsundersökning i maj bekräftar detta. 64 procent av väljarna vill förbjuda vinster i välfärden helt. Åtta av tio anser att vinsten ska återinvesteras i verksamheten.

Andersson beskriver motståndarna till vinst i välfärden som gammeldags. Men vad är nytt och modernt med vinster i välfärden? Det har vi haft i över 20 år. När privatiseringarna genomfördes motiverades de med att det skulle ge effektivitet och bättre kvalité. Enligt SNS rapport har inget av detta uppnåtts. Däremot har privatiseringarna lett till ökad segregation och därmed ett mer ojämlikt samhälle. Därför ska de senaste decenniernas politik ifrågasättas. Det är kanske dags för Widar Andersson att förstå att det är hans idéer som har blivit gamla.

Men på en punkt har Widar Andersson rätt. Om Socialdemokraterna tar ställning mot vinster i välfärden skulle valet 2014 kunna bli vinstvalet, det stora segervalet, för Socialdemokraterna.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Vin(s)tvalet 2014

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!