Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 27 april - vecka 17
Ledare

En annan union är möjlig

Var femte svensk ”kan tänka sig” att rösta på Feministiskt Initiativ (FI) i EU-valet, visar en Sifo-undersökning som partiet själv beställt. Det låter mycket, men frågan är ledande ställd.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Gudrun Schymans parti har dock tydlig medvind. Möjligheterna att komma in i EU-parlamentet måste bedömas som stora, trots att få väljare har läst partiets valmanifest.

Schyman är en fena på att få uppmärksamhet, oavsett om hon bränner pengar i Visby eller ordnar ”home parties” i buskarna. Hennes parti har inte heller granskats särskilt kritiskt av media.

Det finns också en feministisk trend, som växt fram i protest mot att de etablerade partierna inte tar frågorna på riktigt allvar. Det är positivt om EU blir lite rosa, men det är ännu viktigare att unionen blir mer röd.

Det blir tydligt när man lyssnar till Moderaternas toppnamn Gunnar Hökmark och hans beskrivning av läget i EU. Det har börjat vända uppåt för de krisande medlemsländerna och hela unionen, hävdar Hökmark.

Den beskrivningen av läget brukar de konservativa och liberala EU-parlamentarikerna ge. EU-kommissionen vill också gärna skildra verkligheten i ljusblå färger.

När Grekland tog över ordförandeskapet i januari hyllade Jose Manuel Barroso landet för ”sitt mod, sin målmedvetenhet och sitt åtagande”. Greklands premiärminister Antonis Samaras tackade européerna för deras solidaritet, och hoppades att ”medborgarna inte röstar med krisens bittra smak i munnen”.

Tyvärr lär de göra just det. Greklands kris är inte över och återhämtningen lär dröja. Ekonomin backade i fjol med 3,7 procent. Arbetslösheten ligger på nästan 30 procent och två av tre ungdomar går utan jobb. Självmorden har ökat med 40 procent.

Lönerna har sänkts kraftigt och gemensam egendom har sålts ut. Fattigdomen växer, men skattesystemet har inte reformerats för att stoppa skatteflykten och alldeles för lite har gjorts för att minska korruptionen.

Det kostade 4 500 miljarder kronor att rädda EU:s banker, men det skedde till priset av en djup recession och 26 miljoner arbetslösa i unionen. Den så kallade trojkan, med EU-kommissionen, IMF och ECB, menar att de drakoniska åtstramningarna ska rädda Europa.

Europas utmaningar de kommande åren är enorma. Hur ska nya jobb skapas? Hur ska den växande främlingsfientligheten och högerextremismen mötas? Hur ska klimathotet avvärjas?

Det är läge att prova något annat än stenhårda åtstramningar. EU behöver investeringar i jobb och framtidstro. President Franklin D Roosevelt lanserade ”New Deal” för att ge USA en ekonomisk nystart efter 30-talsdepressionen.

EU behöver också en ”ny giv”, och den lär inte komma från högern och Gunnar Hökmark.

Rätta oss
1 / 1
Uppsagda lärare protesterar framför parlamentet i Aten över nya sparpaket med tusentals indragna tjänster. Högern i EU säger att det går åt rätt håll, men det grekiska folket får betala priset för att bankerna har räddats. FOTO: TT
Aktuell artikel (1 av 1)
En annan union är möjlig

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!