Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 april - vecka 17
Ledare

De trötta plagiatörerna

I går startade Socialdemokraterna en jättesatsning på skolan. Stefan Löfven var på plats i en skola i Aspudden i Stockholm och över hela landet lanserades kampanjen ”Det är allvar nu”.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Kampanjens budskap är att höja läraryrkets attraktionskraft. Socialdemokraterna har länge haft medvind i skolpolitiken.

Folkpartiet är sedan länge akterseglade som partiet med störst förtroende i skolfrågan. Med tanke på att skolan bedöms bli den viktigaste frågan i valet är det naturligt att utbildningsminister Jan Björklund och hans allianskamrater försöker ta tillbaka initiativet.

I går stal de uppmärksamheten från Socialdemokraterna genom ett utspel, ett utspel de dessutom stulit från dem. Nu vill alliansen satsa på att minska klasserna på lagstadiet, precis som oppositionen redan föreslagit.

Socialdemokraterna har tidigare sagt att valet kommer att handla om mer resurser till skolan eller stora ofinansierade skattesänkningar. Nu försöker alliansen vrida det vapnet ur händerna på Stefan Löfven.

Att stjäla eller kopiera texter och uppsatser är inte tillåtet i det svenska utbildningsväsendet. Den som gör det blir underkänd och straffad. Fusket beivras bland annat av Jan Björklund.

Men i politiken tycker han och övriga i alliansregeringen att det är okej att kopiera. De har gjort det ett bra tag nu, knyckt idéer från Socialdemokraterna och gjort dem till sina egna.

Reträtterna har framställts som nyheter, även om de har skett under galgen.

I början av året knyckte alliansen Socialdemokraternas förslag om tioårig grundskola med start vid sex års ålder. De tog samtidigt idén om obligatorisk sommarskola för åttonde- och niondeklassare.

Det handlar givetvis om triangulering, men trängseln i mitten kan bli alliansens död. Att allt oftare stjäla oppositionens förslag bekräftar bara att regeringen har slut på egna idéer, och det måste vara bättre att välja de som kommer med förslagen än de som plagierar.

Trovärdigheten i lappkasten måste dessutom ifrågasättas. I riksdagens partiledardebatt i januari trodde inte Jan Björklund på Socialdemokraternas förslag om mindre klasser. Nu gör han det till regeringens eget.

Har han verkligen tänkt om? Eller är det de bedrövliga opinionssiffrorna som får alla fyra partiledarna att göra gemensam sak?

Valet vinns dock inte vid kopieringsmaskinen, utan av dem som har de bästa idéerna för framtiden. Och där är det fortfarande rödgrön medvind.

Det finns ändå en fördel med alliansens plagierande. Oavsett hur det går i valet får skolan mer resurser, eleverna mer stöd och lärarna drägligare arbetsvillkor. Det kunde de ha fått långt tidigare, om regeringen prioriterat skolan framför stora skattesänkningar.

Rätta oss
1 / 1
En partiledare per skolbarn, åtminstone på den här bilden. De fyra alliansledarna knycker nu Socialdemokraternas förslag om mindre klasser på lågstadiet. Det bekräftar att de är trötta och saknar egna idéer. FOTO: TT
Aktuell artikel (1 av 1)
De trötta plagiatörerna

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!