Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Ledare

Är Migrationsverket stolta?

Idag går Migrationsverket med regnbågsflaggor i Prideparaden trots att de utsätter HBTQ-personer för lidande och livsfara.
Artikeln fortsätter efter annonsen

I onsdags hölls ett seminarium på Asylforum där HBTQ-flyktingar deltog. Khaleddiya, en lesbisk kvinnafrån Saudiarabien, berättade om hur hon trakasserats av sedlighetspolisen. Awas, en lesbisk kvinna från kurdiska delen av Irak, har kommit tillbaka till Sverige för att på nytt söka asyl. Men hennes flickvän Sofiya är kvar i norra Irak. Nu var det länge sen Awas hörde från sin flickvän och vet inte längre om hon är i livet.

Lita är transa från Ryssland och kom ut som kvinna när hon var 21 år gammal. Sex månader senare blev hon stoppad av polisen på gatan. De arresterade henne, slog henne och urinerade på henne. Lita förlorade sitt jobb och fick veta från myndigheter att hon skulle ge upp sin identitet eller att förlora allt. 2010 flydde hon tillsammans med sin partner till Sverige. Hon blev diskriminerad av Migrationsverket och de kallade henne konsekvent för han.

Lita, Khaleddiya, Awas och Sofiya har alla fått avslag på sina asylansökningar. I torsdags kom rapporter om att en homosexuell flykting som utvisats från Sverige till Iran hade dödats. Dessa personer är tyvärr inget undantag.

Aino Gröndahl visar i en rapport skriven för RFSL att Sverige utvisar HBTQ-flyktingar till länder där homosexualitet är olagligt. Samtidigt hänvisar Migrationsverket dessa flyktingar att söka skydd hos myndigheterna i landet.

När den nya utlämningslagen kom 2006 gjorde riksdagen ett tydligt uttalande, HBTQ-flyktingar ska aldrig utvisas till länder där de riskerade att bli förföljda på grund av könsidentitet eller sexuella läggning. 2009 kom dessutom ett bra rättsligt ställningstagande från Migrationsverket om hur ärenden med HBT-personer skulle hanteras. Problemet är att Migrationsverket struntar i riksdagens beslut från 2006 och i sitt eget rättsliga ställningstagande. I torsdags anordnade Migrationsverket ett seminarium där rättschef Mikael Ribbenvik försvarade att HBTQ-flyktingar utvisas till både Irak och Uganda, trots att HBTQ-personer förföljs i de länderna.

Migrationsverket har genom dialog med flyktingaktivister, seminarium på Pride och ett projekt kallat för Beyond Borders skapat en yta som signalerar ett engagemang för HBTQ-frågor. Men i verkligheten har de blivit allt hårdare i sina bedömningarna mot HBTQ-flyktingar.

För att HBTQ-flyktingar ska få det skydd de har rätt till måste migrationsminister Tobias Billström agera. Migrationsverket måste börja följa riksdagens uttalande och det rättsliga ställningstaget om HBTQ-personer, annars krävs ny lagstiftning. Dessutom måste Migrationsverket utbildas i HBTQ-frågor snarast.

Idag kommer Migrationsverket vifta med regnbågsflaggan när de går i Prideparaden. Men de har inget att vara stolta över. De har Lita, Khaleddiya, Awas, Sofiya och många fler på HBTQ-personers situation på sitt samvete. De borde skämmas.

Jonas Bergström

Rätta oss
1 / 1
Migrationsverket utvisar HBTQ-flyktingar till länder som Iran, där homosexualitet straffas med döden. FOTO: SCANPIX
Aktuell artikel (1 av 1)
Är Migrationsverket stolta?

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!