Torsdag, 21 september - vecka 38
Insändare

Smaka på Värmland borde vara gratis

Slopa entréavgiften och utställarnas deltagaravgifter under den goda, lokala matmässan! Kalla den marknad om det behövs för tullfriheten!

Artikeln fortsätter efter annonsen

INSÄNDARE: Smaka på Värmland möjliggörs av små, hårt och idealistiskt arbetande mathantverkare. De sliter mot alla ekonomiska odds för att vi ska få ekologiskt, ekonomiskt och etiskt hållbart mat- och fathantverk, som inte dieselfraktats från hela jordklotet, från en produktion vi inte vill känna till om vi ska kunna svälja den i god hälsotro och samvetsro.

Tag miljonskattebidragen från PiP /Putte i Parken - eller Punda i Parken som vi döpt om drog-, våld- och skränPestivalen till - och ge till mat-, folk- och kulturmötet Smaka på Värmland! Det torde räcka även till gage och reseersättning för utställarna, istället för de hut- och smaklösa deltagaravgifterna om tiotusentals kronor, för några meter så smala bord att endast fåtal varor får plats per meter.

Släng ut "eventbolaget" som vinstmaximerande snor åt sig det mesta av intäkterna från matmässan. Demokratisera arrangemanget genom inkluderande av besjälade producenter och/eller vanliga medborgare och småföretagare i Värmland.

Förutom det principiellt felaktiga - och odemokratiskt exkluderande - att ta inträde av kunder på en marknad - så blir jämförelsen med utställarnas kassaregistertvång rent kväljande när arrangören inte själv har kassaregister vid entrén, och dessutom upprepat genom åren vägrar lämna giltigt kvitto på entréavgiften. Arrangör/erna av Smaka på Värmland inhöstar därmed enligt egen publikuppgift uppåt en miljon kr bara på entréavgiften, utan kassakontroll.

"Vi" är dels flera tidigare och hoppfulla framtida utställare, dels köpstarka kunder och turistmagneter, som finner oss svikna av Hushållningssällskapets och Karlstads/Mariebergsskogens eskalerande och kontraproduktiva kommersialisering av vår trivsamma och goda folkfest och matmarknad Smaka på Värmland. Där har försäljarna ännu råd att bjuda generösa smakbitar, som ökar deras försäljning!

Andra har helt enkelt inte råd att gå hela familjen. Vi handlar istället av kärleksproducenterna utan entréavgift i nya saluhallen, på torget, och den fina höstmarknaden vid Alsters herrgård. Då kan vi även lugnt åka till bokmässan i Göteborg den helg som arrangören i Karlstad envist fortsätter krocka med, trots att mässorna konkurrerar olyckligt och onödigt om samma målgrupp.

Smaka på Värmland ska vi göra på nytt, och vara med och utveckla när den läggs helgen före bokmässan, och fått anständig ordning på de ekonomiska ramarna.

Etiksmakarna

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Smaka på Värmland borde vara gratis

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!