Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 27 april - vecka 17
Insändare

Oseriöst vindkraftsmotstånd

Svar till Jonny Fagerström och Björn Törnvall 14/8.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Svenskt Landskapsskydd är tyvärr en ovärdig och oseriös representant för de som känner sig drabbade av vindkraftsutbyggnaden. Föreningen leds av personer som verkar drivas av en helt annan dagordning än omsorg om landsbygdsbornas oro för vindkraften. Dess talesman Jonny Fagerström är exempelvis en känd förespråkare för att klimathotet är en ”bluff”, något som kräver att man tar väldigt lätt på fakta.

Ett exempel på det är Fagerströms och Törnvalls insändare i Värmlands Folkblad den 14 augusti. Där försöker de lura läsarna att inte ta klimatförändringen på allvar genom att peka på genomsnittstemperaturen i juli i Uppsala för ett fåtal utvalda decennier under en trehundraårsperiod. Det är rena bondfångeriet, för självfallet kan även den tydligaste trenden trollas bort om man endast visar de uppgifter som passar ens syften.

För den som verkligen är intresserad av temperaturutvecklingen i Uppsala finns en graf på SMHI:s hemsida som visar att årsmedeltemperaturerna har varit ganska jämna under 300 år – med två avvikelser. Att det ser ut att ha varit varmare i början av perioden beror på att mätningarna från 1722 till 1732 genomfördes inomhus, om än i ett rum vänt åt norr utan eldstad!

Från 1732 till 1738 finns inga uppgifter alls eftersom den unge studenten som utförde mätningarna, Anders Celsius, var på resa. Först från 1739 betraktas därför uppgifterna som korrekta. Den andra avvikelsen är den klara ökningen från 1980-talet och framåt, ett oroande trendbrott som visar att klimatförändringen redan är här.

Mänskligheten befinner sig i ett avgörande ögonblick. Om vi vill överlämna en igenkännbar planet till våra barn är det nödvändigt att snarast fasa ut de fossila bränslena. Det innebär förstås inte att varje vindkraftverk är legitimt. Men i motsats till vad Svenskt Landskapsskydd hävdar måste klimatfrågan tas på största allvar.

Rikard Warlenius

humanekolog

Rätta oss
1 / 1
Insändarskribenten Rikart Warenius tycker att Svenskt Landskapsskydd är oseriösa när det gäller debatten om vindkraftsutbyggnaden.
Aktuell artikel (1 av 2)
Oseriöst vindkraftsmotstånd

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!