Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 18 mars - vecka 11
Debatt

Håll liv i viktigaste frågan

Hallå oppositionen! Var finns debatten om sjukförsäkringen? Det undrar LENA LARSSON, sekreterare i FRIS, Försäkringstagarnas rätt i samhället, och efter besked från de rödgröna partierna.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Sedan Alliansregeringen meddelade att de har för avsikt att tillsätta en parlamentarisk utredning kring socialförsäkringen med syftet att få en bättre samordning med arbetslöshetsförsäkringen, har debatten svalnat betydligt i medierna. Detta betyder inte att problemen idag är lösta för alla sjuka och arbetsskadade. Många kämpar enträget för att få en rättvis prövning i sina ärenden hos Försäkringskassan och i Förvaltningsdomstolen.

Föreningen FRIS – Försäkringstagarnas Rätt I Samhället, får varje dag ta emot samtal och mejl från förtvivlade och oroliga människor som nekats rätten till ersättningar från sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen. Trots långvariga och svåra sjukdomar tvingas många människor lämna sjukförsäkringen och ställa sig i den långa kön för arbetssökanden. Där är det dessutom fortfarande ingen efterfrågan av dem då arbetsmarknaden endast är anpassad för eliten.

Många har slitit ut sig på en tidigare arbetsplats och har uppenbara arbetsskador men får inte dessa godkända av F-kassan på grund av det hårdare regelverket. Både sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen går årligen med miljardöverskott och som nu plockas över av Alliansregeringen för att snabbt skyfflas in i statskassan.

Det är i praktiken de sjuka och arbetsskadade som indirekt finansierar jobbskatteavdraget till dem som redan har det bättre ställt med ekonomin. Detta är en ren stöld och att sparka på dem som redan ligger ner.

Ingen individ kan försäkra sig mot sjukdom eller skada oavsett ålder, kön eller samhällsklass men en trygg och rättvis sjukförsäkring förväntas fånga upp den som drabbas och inte som nu, straffas dubbelt upp. Varför ska människan behöva lida både fysiskt, psykiskt och ekonomiskt när man blir sjuk?

Som företrädare för en brukarförening med över 800 medlemmar, vilka samtliga är drabbade av orättvisor i sjukförsäkringen, välkomnar vi givetvis en bred parlamentarisk utredning och hoppas dessutom att få en inbjudan att delta i diskussionerna. Vi kan bidra med värdefulla erfarenheter av drygt två års arbete med frågor kring sjukförsäkringen.

FRIS anser att det borde vara en självklarhet att brukarnas ovärderliga erfarenheter tas tillvara i en parlamentarisk utredning. Om det är några som vet var falluckorna ligger i det nuvarande systemet så är det alla de människor som idag sitter utan ersättningar men som fortfarande är för sjuka för ett jobb.

Föreningen FRIS delar även TCO:s ordförande Sture Nordhs oro med att problemen i både sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen nu begravs i en utredning som kommer att ta flera år. Det behövs akuta åtgärder nu!

Vad kommer oppositionen att göra om ni vinner valet till hösten? Kommer ni hålla era löften om att ta bort tidsgränserna i ”stupstocken”? För väljarna är sjukförsäkringen fortfarande en brännhet fråga som tål att debatteras om och om igen. Om debatten tystnar kring sjukförsäkringsfrågorna och stridsyxan nu grävs ner på grund av löftet om en parlamentarisk utredning så begraver ni samtidigt en av valets viktigaste och kanske avgörande frågor.

Håll debatten vid liv!

Lena Larsson

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Håll liv i viktigaste frågan

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!