Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 21 november - vecka 47
Arvika

Skyddsjakten avblåst - vita älgen får leva

Foto: Hans Nilsson

Tusentals personer skrev på protestlistorna om kampen för att rädda den rikskända vita älgtjuren från att skjutas. Nu upphäver polisen sitt beslut om skyddsjakt på den, då älgen inte har visat någon ytterligare aggressivitet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I förra veckan tog polisen beslut om skyddsjakt på den vita älgtjuren då den uppträtt farligt mot människor. En kvinna som rastade sina två hundar mötte älgen och då hundarna blev rädda drog de omkull kvinnan som skadades.

– Det handlar helt enkelt om att tiden för skyddsjaktsbeslutet har gått ut. Det har nu gått 7-8 dagar sedan älgen visade sig farlig och då den inte gjort det igen så gäller inte beslutet längre, berättar polisens pressinformatör Mats Öhman.

Hur nära var det att den vita älgen sköts under tiden för skyddsjakten?

– Jag antar att det gjordes ett eftersök när beslutet togs men hade älgen hittats så hade den ju inte levt nu, säger Mats Öhman.

Polisens beslut om skyddsjakt på den vita älgen har mött massiv kritik inte minst på sociala medier det senaste dygnet. En som blev väldigt glad över beskedet om att skyddsjakten var avblåst var Hans Nilsson, kommunalråd i Eda. Hans Nilsson var den som tog den världsberömda videon när den vita älgtjuren badade i somras och de senaste dagarna har han fört en kamp för älgtjurens överlevnad.

– Jag är väldigt glad över att älgtjuren nu får fortsätta att leva, det är en magisk och vacker älg. Det är en snäll älg som inte tycker om hundar och det är ett normalt beteende. Sen är det förstås tråkigt att kvinnan skadade sig. Det har varit några hektiska dagar med mycket mediakontakt. Nu åker jag hem lycklig och kommer att sova gått i natt, säger Hans Nilsson.

Hans Nilsson startade även en namninsamling för att stoppa skyddsjakten och på tisdagen hade 13 000 personer skrivit på den.

– I morse såg en arbetskamrat älgtjuren så han finns kvar i skogen, men själv har jag inte sett honom sen i somras. Men det är fler som har sett honom och som sagt många har engagerats sig, både här i Sverige och utomlands, för han skulle få leva, säger Hans Nilsson.

Rätta oss
1 / 1

Polisen upphävde på tisdagseftermiddagen sitt beslut om skyddsjakt på den vita älgtjuren.

Aktuell artikel (1 av 8)
Skyddsjakten avblåst - vita älgen får leva

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!