Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Arvika

Mysteriet i Backsjön

Foto: Håkan Strandman

Den 27 juli 1999 vid halv sex-snåret på kvällen njöt ett antal sommarstugeägare runt Backsjön utanför Gunnarskog av sommarvädret. Plötsligt hördes ett öronbedövande ljud, och ett projektilliknande föremål ses dyka ner genom luften. Det kraschar i Backsjön, sjunker under ytan och ses aldrig igen.

Det blir inledningen på ett mysterium som fascinerat inte bara UFO-Sverige, utan också militären.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Nedslaget i Backsjön får betraktas som den största ufo-gåtan vi har i Värmland. Den sticker ut på flera sätt, inte minst för att det var så många som observerade händelsen – i fullt dagsljus.

Sammanlagt nio vittnen, uppdelade i flera grupper i närheten av sjön, såg och hörde föremålet komma ner från skyn den där julikvällen.

Clas Svahn, journalist och vice ordförande för UFO-Sverige, har gjort grundliga efterforskningar kring fallet, och ägnat ett kapitel i sin bok ”UFO – spökraketer, ljusglober och utomjordingar" (2015) åt det.

– Det är fem personer som är nere vid sjön, en sjätte person som befinner sig en bit upp från sjön och en sjunde person som befinner sig på andra sidan sjön. Dessutom är det ett par som inte ser föremålet men som hör kraschen på andra sidan sjön, säger Clas Svahn.

Vad är det då vittnena ser? Så här beskriver den förste som får syn på föremålet händelsen i Clas Svahns bok:

– Ett deltaformat föremål kom från öster och fortsatte över takåsen och ned mot sjön. Storleken är svår att säga men kanske var det någon meter i diameter, det var inte stort och inte särskilt högt upp. Ljudet var enormt och påminde lite om när jag gjorde militärtjänsten på A9 i Kristinehamn och man sköt haubitsgranater över mig.

Det första vittnet rusade ner mot sjön, där han möttes av fem av de övriga som observerat föremålet. De hade sett objektet slå ned i vattnet, nära västra stranden, och noterade att det såg ut som en trekant.

På andra sidan sjön satt ytterligare två personer och solade. De såg aldrig nedslaget, men hörde det desto tydligare.

– Det lät som när något forsar fram i vattnet som när man åker vattenskidor, fast mycket högre, som när något går ned i vattnet och plöjer iväg, säger en av dem i ”UFO – spökraketer, ljusglober och utomjordingar".

Händelsen rapporterades till polisen, som i sin tur skickade vittnesmålen vidare till det militära.

Och det visade sig att uppgifterna väckte intresse på högre ort.

Vittnena intervjuades inom några dagar av säkerhetspolisen, och fick peka ut platsen där de sett nedslaget.

Sedan gick ytterligare ungefär två veckor, innan militären inledde dykningar i sjön. Om dem fick allmänheten inget veta.

Stellan Jansson, i dag pensionär, var stabschef på Fo 52 i Kristinehamn och ansvarig för sökandet i Backsjön.

– Vi fick uppdraget från militärdistriktet att dyka och kolla efter, säger Stellan Jansson.

"Operation Sjöfynd" var ett faktum, och efter provdykningar i augusti togs avancerad utrustning in. 12 september inleddes den andra omgången dykningar. Medierna och allmänhet höll man på avstånd, och folk som frågade vad som försiggick fick veta att det rörde sig om en hemvärnsövning.

– Vi ville inte ha uppmärksamhet och en massa människor som sprang där eftersom vi inte ville ha eventuella spår förstörda. Vi satte hemvärnet på att bevaka platsen, eftersom det pågick en hemvärnsövning samtidigt, säger Stellan Jansson.

Det är oklart vad militären tänkte att man kunde hitta i Backsjön, men det florerade teorier som Stellan Jansson ser som långsökta.

– Det försiggick en marin övning i Östersjön vid tillfället, och det fanns vilda spekulationer om att en missil skulle kunna ha avlossats av misstag från ett fartyg och hamnat i sjön. Vi letade efter allt möjligt – bland annat tittade vi efter en projektilformad farkost med vissa tecken på sig som skulle kunna tyda på att det var ett militärt föremål, säger han.

Tolv man, varav åtta dykare, var inblandade i arbetet. Dessutom användes en så kallas Sjöuggla – en slags undervattensrobot.

Men:

– Resultatet var noll och intet.

Stellan Jansson känner sig inte övertygad på att någonting slagit ner i sjön över huvud taget, och har väldigt svårt att tänka sig vad det i så fall skulle kunna ha varit.

– Den enda rimliga förklaringen jag fått är att det skulle kunna ha lossnat isbildning från ett plan. Vi kontrollerade flygtrafiken och kunde konstatera att ett flygplan passerat ovanför samtidigt med det påstådda nedslaget, så kanske kan det ha varit det. Det kan också ha handlat om en stor fågel som dök efter fisk eller något sådant. Men de sa också att de hört ett ljud som påminde om en jetdriven farkost, det är svårare att förklara. Kanske kan en skogsmaskin ha varit i gång längre bort, jag vet inte. Vår slutsats när vi avslutade var i alla fall att det förmodligen inte var någonting, säger Stellan Jansson.

Kan då militären ha missat någonting i sina dykningar? Inte troligt, men inte heller helt omöjligt, säger Stellan Jansson.

– Sikten var fruktansvärt dålig i Backsjön, och botten var väldigt dyig, så ett föremål skulle kunna försvinna i bottenslammet, det är nog fullt möjligt. Några hundraprocentiga garantier för att vi hittat ett eventuellt föremål som hamnat i sjön går inte att lämna.

UFO-Sverige blev varse om kraschen när en liten artikel publicerats i Aftonbladet efter att dykningarna var färdiga. De fattade genast intresse för fallet, och inledde egna undersökningar.

– Militären hemligstämplade rapporten, men vi lyckades få ut namnen på vittnena från den lokala polisen. På så sätt kunde vi intervjua dem ganska snart efter händelsen, säger Clas Svahn.

I maj 2001 fick Clas Svahn ut den tidigare hemligstämplade rapporten från "Operation Sjöfynd", i alla fall stora delar av den. Den visade att militären kammat noll i Backsjön.

– De var inte tveksamma till att händelsen ägt rum, men de hittade ingenting. De trodde nog att det kunde varit någon form av kryssningsmissil, det är jag rätt säker på att de var inne på.

2002 genomförde UFO-Sverige ett veckolångt projekt i västra Värmland för att samla in information gällande ett stort antal uforapporter, och då lyckades Clas Svahn att samla Backsjö-vittnena och intervjua dem enskilt.

– De gav ett väldigt gott och trovärdigt intryck, konstaterar han.

Att UFO Sverige blev såpass intresserade av fallet har sin förklaring. Kraschen i Backsjön är nämligen inte en isolerad händelse, utan en observation av många av så kallade "spökraketer" som störtar i svenska vatten – ett mysterium som sträcker sig tillbaka ända till 40-talet.

– Under perioden mellan våren 1946 till hösten samma år inträffade en våg av ufo-observationer i Sverige. Det handlade om föremål som störtat i svenska sjöar i fullt dagsljus, och som setts av många vittnen. Sedan dess har observationer av "spökraketer" inträffat då och då, även på 2000-talet. Backsjön är dock senaste gången som en krasch i en sjö bevittnats i Sverige. Det gör att fallet är en del av den i särklass största ufo-gåtan vi har i det här landet, säger Clas Svahn.

Militären har intresserat sig även för tidigare "spökraketer". Under 40-talet fanns till och med en hemlig kommission som försökte få rätsida på vad som försiggick. Också vid tidigare krascher i sjöar har militära dykningar förkommit, men resultatet har alltid varit detsamma: ingenting.

– 1946 fanns misstankar om att det var ryssarna som testade tyska V2-raketer som de kommit över efter kriget. Men det finns absolut inget som talar för att så skulle vara fallet, all forskning pekar på att det inte sköts några ryska missiler utan att de fokuserade på att utveckla ett missilförsvar. Jag ställde faktiskt frågan till Stig Wennerström en gång i tiden, han satt ju i Moskva på 40-talet. Men han ville inte prata om det, säger Clas Svahn.

En V2-raket borde dessutom ha lämnat spår efter sig som skulle ha varit lätt för militären att hitta.

– Det slog ner en V2-raket i småländska Bäckebo 1944, och den lämnade mer än två ton skrot efter sig, konstaterar Clas Svahn.

Den som hoppas få svar på vad det var som hände i Backsjön får sätta sina förhoppningar till en expedition UFO-Sverige planerar norrut i landet.

I juli 1980 rapporterades en cigarrformad farkost ha landat och sjunkit i sjön Nammajaure, tre mil från Jokkmokk. Det är den "spökraket" som UFO-Sverige lagt ned mest tid och resurser på att försöka gå till botten med.

Två påkostade expeditioner har det blivit, där den senaste undersökningen med hjälp av radar visade att någonting som eventuellt kan vara metalliskt ligger dolt under ett dysegment på botten.

I vinter är det förhoppningsvis dags för en tredje undersökning av sjön. Och kanske, kanske kan det leda till åtminstone ett delsvar om vad "spökraketerna" är för någonting.

– Det blir en ganska svår expedition, i mörker med skotrar på isen i ned till 30 minusgrader. Det blir en komplicerad operation, men samtidigt vill vi göra den.

Om det kan hjälpa till att sprida ljus över händelsen utanför Gunnarskog återstår att se. Clas Svahn själv avhåller sig från att spekulera i vad det kan tänkas vara som kraschade i Backsjön den där julikvällen 1999.

– Det enda vi kan vara säkra på är att det inte var en synvilla. Någonting hände. Någonting slog ned, säger Clas Svahn.

Fotnot: Den som vill veta mer om "spökraketerna" söker sig med fördel till webbplatsen ghostrockets.se, där massor av information om gåtan finns samlat.

Rätta oss
1 / 8

Vad var det som slog ner i Backsjön den 27 juli 1999? Gåtan har ännu inte fått något svar.

2 / 8

Stellan Jansson var stabschef och ansvarig för militärens dykningar i Backsjön.

3 / 8

Clas Svahn, vice ordförande för UFO Sverige, har lagt ned mycket tid på att undersöka händelsen i Backsjön.

4 / 8

Ytterligare en vittnesskiss.

5 / 8

En av UFO Sveriges illustratörer visar hur vittnen beskrivit nedslaget i sjön.

6 / 8

Ett vittne har tecknat en skiss av vad som sågs slå ner i vattner, både hur det såg ut underifrån och bakifrån.

7 / 8

8 / 8

Aktuell artikel (1 av 8)
Mysteriet i Backsjön

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!