Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 oktober - vecka 43
Arvika

Kvinnorna i historien

Foto: Lena Fosselius-Peterson

Kvinnor som betydde mycket för samhällets utveckling hedrades med en dräktparad på Gammelvala på tisdagen. Eva gick i täten brydd i ekblad och den sista kvinnan som hedrades i paraden var Dolly Parton.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Tisdagens program på Gammelvala var kvinnornas dag eller rättare sagt var rubriken för dagen "Husmödrarnas dag". Husmodern hade en viktig roll i bondesamhället då hon skulle se till att gårdens resurser räckte hela året.

Huvudpunkten under tisdagen var dräktparaden som i år gick under namnet "Det är kvinnan bakom allt". Dräktparaden är ett populärt inslag under Gammelvala och brukar locka storpublik, så även i år. I år räknar även arrangörerna med ett publikrekord då O-ringen pågår under veckan i Arvika.

– Vi hade dubbelt så mycket besökare på måndagen då det var barnens dag och i dag är vädret perfekt. För dåligt för att åka och bada och det regnar inte. Annars är det under onsdagen och Veteranbilsdagen det brukar komma flest besökare, säger Peter Andersson, i arrangörsstaben.

Birgit Södervall, Brunskogs hembygdsförening var konferencier under paraden och berättade historien om varje kvinna som tågade in på podiet. Kvinnor som gjort avtryck i vår historia och kämpat för kvinnans rättigheter i samhället.

– Vi vill med den här paraden lyfta fram de kvinnor som vi kanske inte tänker på har betytt mycket för vår historia. Först ut är Eva och vi kan väl säga att vi har henne att tacka för att vi har kläder i dag. För när hon och Adam upptäckte att de var nakna började de tänka på att ha något på sig, berättade Birgit Södervall.

Arrangörerna hade varit mycket hemlighetsfulla om vad Eva som gick först i paraden hade för kläder eller inte på sig. Men man hade löst det på ett finurligt sätt med hudfärgade kläder och eklöven som skymde det de skulle skymma. Hela paraden genomfördes på ett mycket proffsigt sätt med en historia om varje kvinna som var med. Många kvinnor var säkert kända namn för besökarna som Fredrika Bremer som kämpade för att kvinnor skulle få bli myndiga och Coco Chanel som skapade den "lilla svarta". Däremot kanske inte namnet Signe Bergman förknippas med rösträttsreformen där hon var "spindeln i nätet".

Det var nog många av besökarna som efteråt hade fått sig en bättre bild om vad kvinnorna som var med i paraden hade bidragit med och hur vårt samhälle ser ut i dag.

Rätta oss
1 / 9

Eva var den första kvinnan som hedrades i dräktparaden under Gammelvala.

2 / 9

3 / 9

Kvinnor som betydde mycket för samhällets utveckling hedrades med en dräktparad på Gammelvala på tisdagen.

4 / 9

Cleopatra blev drottning när hon var 18 år det berättade bland annat Birgit Södervall, Brunskogs hembygdsförening var konferencier under paraden.

5 / 9

Maria Magdalena.

6 / 9

7 / 9

8 / 9

Familjen Ivermark från Västerås tog paus från O-ringen och besökte Gammelvala på tisdagen.

9 / 9

Kolmilans rök svepte in över besökarna på Gammelvala.

Aktuell artikel (1 av 8)
Kvinnorna i historien

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!