Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Arvika

Chytraeus instämmer i Afghanistankritiken

Foto: Janerik Henriksson/TT

Usel samordning mellan de civila och militära grenarna, mål som aldrig var nära att uppfyllas – trots runt 20 spenderade miljarder. Afghanistanutredningens kritik mot de svenska insatserna är hård.

Arvikabon Johan Chytraeus som jobbat på ambassaden i Kabul håller med:

– Det känns bra att få det här svart på vitt.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var på torsdagen som riksdagsledamoten Tone Tingsgård (S) la fram utredningen där de militära och civila insatserna i Afghanistan under åren 2002-2014 granskas. Och det är en hård vidräkning.

Kritiken riktas främst mot den politiska ledningen och de ansvariga myndigheterna, som Tingsgård anser misslyckades på flera punkter. Främst vad gäller samordning och samsyn. Försvarsmakten jobbade på sitt sätt, biståndsorganet Sida på ett annat. Inte förrän de allra sista åren av insatserna förbättrades samarbetet.

Inte heller måluppfyllelsen är något att skryta med i efterhand, trots mellan 18 och 27 spenderade miljarder:

• Minskad fattigdom: misslyckades grundligt.

• Ökad säkerhet och stabilitet i landet: lyckades inte något vidare.

• Social och ekonomisk utveckling, demokrati, kvinnors ställning: ”en något positiv utveckling”.

Arvikabon Johan Chytraeus, 37, jobbade som rådgivare i mänskliga rättigheter för EU's polismission och senare med biståndsfrågor på svenska ambassaden i Kabul fram till förra året. Han välkomnar utredningen:

– Den är ärlig, uppriktig och mycket väl genomarbetad, och det känns skönt att få det svart på vitt. Under många år har det inte gått att prata om det svenska misslyckande i Afghanistan som de flesta med insyn förstår att det var.

Han poängterar att varken utredningen eller han själv på något sätt kritiserar de svenska styrkorna eller alla andra som varit på plats och arbetat. Problemet har legat på högre plan.

– Bara en sån sak som att det aldrig utsågs någon samordningsfunktion för hela den svenska insatsen är helt obegripligt. De olika myndigheterna och departementen jobbade i stuprör, de fick lösa problemen var för sig.

• Varför blev det så?

– Man ska veta att det här är första gången på 200 år som Sverige varit konkret delaktig i en krigsinsats. Dessutom långt hemifrån. Jag tror man underskattade miljön och problemen.

• Fem döda, många fler skadade, tiotals miljarder spenderade. I onödan?

– Nej, så kan man inte se det. Utan Sveriges stöd i den här historiska insatsen situationen i Afghanistan varit ännu mycket värre, och det har också gett värdefulla erfarenheter inför framtiden. Inte minst för de 8 000 svenskar som varit där och stridit och jobbat, byggt broar och skolor och sjukhus.

Rätta oss
1 / 1

Tone Tingsgård (S) och Margot Wallström (S) vid överlämnandet av Afghanistanutredningen på Rosenbad.

Aktuell artikel (1 av 8)
Chytraeus instämmer i Afghanistankritiken

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!