Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Årjäng

Vattenbrist kräver långsiktig plan

Foto: Helena Dahlgren

Bevattningsförbud. I delar av landet är grundvattennivåerna de lägsta sedan första mätningarna gjordes på 70-talet.

– Vi ser det här i många kommuner, dags att börja rusta sig, säger Camilla Högdahl, VA-chef på Årjängs kommun.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sedan 1:a juni råder det så kallat bevattningsförbud i Töcksfors, Lennartsfors och Tenvik. Bevattningsförbudet betyder att dricksvatten i första hand skall användas till just dricksvatten, matlagning och hygien. Undantag gäller för näringsidkare där vatten är avgörande för att kunna driva en verksamhet.

– Vi kontrollerar vattennivåerna varje vecka och ser en trend som visar på ovanligt låga värden, vi försöker dirigera så att vattnet används till sådant det är lämpat för, säger Camilla Högdahl.

Kommunen har skaffat en så kallad UMS-tjänst som innebär att de kan skicka textmeddelanden via sms och mejl till sina innevånare med information.

– Vi skickade ut meddelande dagen innan det skulle börja gälla, det är väldigt viktigt med information så att folk förstår situationen.

Nu följer kommunen noggrant utvecklingen i sina sex vattenverk, varav det i Töcksfors haft problem även innan. I påskas blev man tvungen att frakta dit en tankbil med vatten från Årjäng, och invånare klagar på dålig lukt och smak. Kommunen har meddelat att de avsätter mer pengar för att lösa vattenproblematiken.

Årjäng färdigställer en VA-plan tillsammans med Eda där de ska lyfta frågan kring hur de kan säkerställa kommunernas tillgång på dricksvatten i framtiden.

– Vi har fortfarande vatten, men måste be våra kunder att hushålla.

Förbudet innebär, utöver hushållande, att man inte får fylla sin pool med kommunalt vatten eller använda spridare för att vattna gräsmattan. Man får heller inte tvätta bilen med vattenslang och ska undvika högtryckstvätten.

– Passa på att samla regnvatten för att vattna med, säger Camilla Högdahl.

Grundvatten är det vatten i jorden eller berggrunden där hålrummen är helt vattenfyllda. Grundvattennivån är där den nivån börjar.

– Det är billigt att ta upp och kräver inte någon rening, säger Fredrik Theolin, grundvattengeolog på myndigheten för berg, jord och grundvatten, SGU.

SGU har sedan 70-talet gjort mätningar för att hålla koll på risken för översvämningar och vattenbrist.

– För den här årstiden är nivåerna väldigt låga. I en del områden av Sverige är det de lägsta uppmätta hittills, säger han.

Grundvattennivån sjunker normalt med cirka en centimeter per dag under sommarmånaderna, växter som tar upp vattnet samt avdunstning leder till att regnet går åt så fort det landar, en höjning av vattennivåerna lär dröja till hösten.

Men har vi inte gott om vatten i Sveriges sjöar?

– Man kan ju ta vatten från sjöar, ytvatten. Det händer att man leder ner ytvatten från en sjö ner i en ås, ofta grusås där kommunen redan har en vattentäkt. Där renas vattnet så att man kan använda det.

Det är mer problematiskt för de med egen brunn, så kallade små magasin med vatten, de både töms och fylls på fortare.

Enligt Fredrik Theolin är det ovanligt med nederbördsunderskott två år på raken, och det är svårt att dra några slutsatser mer än att vi vet att klimatet blir varmare.

– Förhoppningsvis är det tillfälligt, men lyssna på de rekommendationer som ges, säger han.

Elise Van der Veer bedriver handelsträdgård utanför Töcksfors och märker av torkan, dock har hon alltid snålat med vattnet.

– Jag växte upp i Holland och där har liknande problem funnits länge, vi lärde oss tidigt att inte slösa.

Hon odlar på så kallade ebb- och flodbord där vatten används om och om igen tills det tar slut.

– Vi tar vara på vattnet, hellre det än att det ska rinna ut på backen, säger hon.

För Camilla Högdahl på Årjängs kommun handlar det om både miljö och människa.

– Vi vet inte hur framtiden ser ut, vi måste rusta oss.

Rätta oss
1 / 2

Mätningar. Holmedal vattentäkt i Årjäng kontrolleras av kommunen varje vecka. Även här kan det komma att bli bevattningsförbud framöver. I bild Patrik Andersson.

2 / 2

Patrik Andersson kontrollerar Holmedals vattentäkt.

Aktuell artikel (1 av 8)
Vattenbrist kräver långsiktig plan

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!