Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Årjäng

Tvist om vattenskada är över

En långdragen tvist om en vattenskadad villa mellan en familj och Årjängs kommun slutade med förlikning i mark- och miljödomstolen.

– Ingen vann. Det har bara gått en massa tid och pengar till ingenting, säger husägaren Martin Emanuelsson uppgivet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Martin Emanuelsson och Linda Johansson, som bor i huset, gav upp striden i förtid. De menar att de inte fanns någon annan utväg för dem än att gå med på en förlikning.

– Vi har inte råd att fortsätta. Vårt rättsskydd är i princip slut. Att betala en advokat 1 600 kronor i timmen är inget vi har råd med, säger Emanuelsson.

Deras villa i Årjäng drabbades våren 2014 av en översvämningsskada. Det konstaterades att en kommunal ledning hade blivit avgrävd. Familjen fick också ersättning från kommunen för bland annat en permanent avfuktare. Enligt Martin Emanuelsson fick de också ett löfte, både muntligt och via e-post, om fortsatt hjälp från kommunen om det skulle behövas.

Men 2015 så började det kärva i kontakterna med kommunen. Familjen stämde då Årjängs kommun inför mark- och miljödomstolen i Vänersborg och yrkade på 274 000 kronor i skadestånd. Kommunen hävdar att dagvattnet inte tagit sig ifrån fastigheten utan att huset blivit stående i dagvatten.

– Vattnet har blivit stående i dagvatten på grund av att kommunens ledning inte har fungerat, säger Emanuelsson.

I oktober nåddes en förlikning i målet.

– Det är väldigt synd om familjen, men kommunen har inget ansvar för det inträffade. Det åligger fastighetsägaren att se till att de anordningar som avleder vatten är okej, säger Peter Månsson, samhällsbyggnadschef i Årjängs kommun.

Det har inte varit något fel på vare sig stuprör eller dränering hävdar Martin Emanuelsson.

– Det vi kommit överens om är att nu struntar vi i det här. Nu orkar vi inte längre, varken ekonomiskt eller psykiskt, säger han

I förlikningen ingår att respektive part betalar sina rättegångskostnader.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Tvist om vattenskada är över

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!